clanak False

Međunarodni mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji

27.10.2023.
Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje  i osobe s invaliditetom i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog mjeseca  svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji, koji je ove godine popraćen krilaticom "Podijeli svoja iskustva s potpomognutom komunikacijom".

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje  i osobe s invaliditetom podržava aktivnosti Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta. U petak, 3. studenog 2023., povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji, a s ciljem podizanja svijesti javnosti o ovome načinu rada s djecom i osobama s komunikacijskim teškoćama, u organizaciji Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta, studija Logopedije pri Sveučilištu u Rijeci i Hrvatskog logopedskog društva održat će se događaj pod nazivom "Podijeli svoja iskustva s potpomognutom komunikacijom".

Međunarodni mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji obilježava se tijekom listopada svake godine diljem svijeta od 2007. godine kada ga je inicirala organizacija ISAAC (eng. International Society for Augmentative and Alternative Communication). Ova organizacija posvećena je promicanju različitih sredstava i strategija potpomognute komunikacije kako bi poboljšala kvalitetu života korisnika potpomognute komunikacije. ISAAC je započeo s obilježavanjem Mjeseca svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji kako bi se podigla svijest o potrebama i pravima osoba koje ne komuniciraju na uobičajen način te promicala različita sredstva potpomognute komunikacije s ciljem razumijevanja različitosti i inkluzivnosti društva u cjelini. Na studiju logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu posljednjih deset godina organiziraju se takozvane tihe kave (na kojima se komunicira bez govora), a sam događaj službeno se obilježava posljednjih pet godina kroz različita događanja.

Pravo na komunikaciju temeljno je ljudsko pravo. Potpomognuta komunikacija uvodi se kod osoba koje ne mogu komunicirati putem govora, govor im je nedovoljno razumljiv i/ili kod osoba koje nedovoljno razumiju govorni jezik. Korisnici potpomognute komunikacije su vrlo heterogena skupina. U pojedinim slučajevima osobe koriste visokotehnološka sredstva komunikacije kao dugoročni oblik komunikacije, primjerice, kod poremećaja iz spektra autizma, cerebralne paralize, intelektualnih teškoća ili pak stečenih poremećaja. Najčešće se koriste komunikacijske ploče i knjige, jednostavni ali i specijalizirani komunikatori. Javnosti je poznato ime Stephena Hawkinga, znanstvenika koji je dugi niz godina radi stečenog poremećaja očima upravljao svojim specijaliziranim komunikacijskim uređajem. U Hrvatskoj se najviše koriste niskotehnološka sredstva komunikacije kao što su geste, komunikacijske ploče i knjige kao i besplatne aplikacije (npr. Cboard). Visokotehnološki uređaji danas su dostupni no korisnici u Hrvatskoj najčešće sami snose financijski trošak za uređaj.

Creer i suradnici (2016) navode da danas 0.5% populacije ima potrebu za potpomognutom komunikacijom temeljem prevalencije stanja kod kojih se potpomognuta komunikacija pokazala učinkovitom: neurodegenerativni poremećaji (23%), poremećaj iz spektra autizma (19%), intelektualne teškoće (13%), moždani udar (11%).  Procjenjuje se da u Hrvatskoj 4.346 djece u dobi 0-6 godina ima potrebu za potpomognutom komunikacijom (UNICEF). Uvođenje potpomognute komunikacije nažalost i danas prate mnoge predrasude kao što su: (1) potpomognuta komunikacija onemogućava razvoj govora, (2) djeca moraju biti određene kronološke dobi da bi koristila PK ili (3) potpomognuta komunikacija je posljednja intervencija koja se odabire kad se druge pokažu neuspješnima. Jedan od ciljeva obilježavanja Međunarodnog mjeseca svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji je upravo gašenje spomenutih predrasuda. U Hrvatskoj su danas u brojnim gradovima na javnim površinama  postavljene komunikacijske ploče koje predstavljaju jedan od oblika potpomognute komunikacije.

Korisnici potpomognute komunikacije:
- Stephen Hawking - slavni fizičar koji je, unatoč gubitku sposobnosti govora zbog ALS-a, postao ikona znanosti i inspiracija mnogima dok putem potpomognute komunikacije daje svoj nevjerojatan doprinos razumijevanju svemira.
- Mauril Belanger - istaknuti kanadski političar koji je postao primjerom odlučnosti jer je, unatoč teškoćama u komunikaciji uslijed ALS-a, korištenjem i isticanjem važnosti potpomognute komunikacije nastavio svoju javnu službu i ostvario značajan utjecaj na društvo.
- Lee Ridley - poznat i kao 'Lost Voice Guy' je prvi komičar koji je pobijedio u britanskom Supertalentu te ostavio snažan utjecaj na javnost postavši tako i prvim pobjednikom koji koristi potpomognutu komunikaciju.
- Carly Fleischmann - ostavlja veliki trag na ljude diljem svijeta tako što, koristeći potpomognutu komunikaciju, na društvenim mrežama, vlastitom blogu i u knjigama dijeli vlastita iskustva življenja s poremećajem iz spektra autizma.
 
Grad Zagreb postavio je prvu komunikacijsku ploču u Republici Hrvatskoj u senzoričkom parku Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak u kolovozu 2019. godine te su osigurana sredstva i aktivno se radi na postavljanju dodatne ploče u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, na adresi Kneza Ljudevita Posavskog 10, a koja će doprinijeti potpomognutoj komunikaciji osoba s motoričkim teškoćama, djece s poteškoćama razumijevanja i djecom s dijagnozom iz autističnog spektra. Komunikacijska ploča će se u Poliklinici SUVAG postaviti do kraja 2023. godine.

Tekući projekt "Interdisciplinarni model podrške za djecu s poremećajem iz spektra autizma" provodi tim stručnjaka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta (logoped, psiholog i edukacijski rehabilitator) od 2016. godine s ciljem prevencije institucionalizacije ili dugotrajne potrage za stručnom pomoći te podrške roditeljima. U okviru projekta zagovara se individualizirani pristup djetetu, kako u razvijanju optimalnog komunikacijskog sredstva tako i u kreiranju metoda i oblika rada. Aktivnosti: stručne procjene i s djecom sa PSA-om, grupna podrška za obitelji djece koja imaju poremećaj iz spektra autizma, pomoć pri uključivanju u programe predškolskih ili školskih ustanova, stručna podrška u predškolskoj ustanovi, te edukacije i promotivne aktivnosti. Provedba programa predstavlja značajan doprinos brojnim uslugama za djecu s poremećajem iz spektra autizma koje se već provode u Gradu Zagrebu. Provedba projekta značajno doprinosi postojećim uslugama za djecu s poremećajem iz spektra autizma u Gradu Zagrebu. 


Komunikacijska ploča u senzoričkom parku Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak

Komunikacijska ploča u senzoričkom parku Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak

Komunikacijska ploča ispred Nastavno - kliničkog centra ERF-a

 

Aktualnosti/događanja