Projekti / manifestacije

Manifestacije općenito
 
Grad Zagreb daje se podršku promidžbi i plasmanu proizvoda poljoprivrednih proizvođača s područja Grada Zagreba putem predstavljanja proizvoda na prigodnim sajmovima, te organiziranjem manifestacija i promotivnih prodaja u Gradu Zagrebu. Najave pojedinih prigodnih prodaja i manifestacija pronađite ovdje: Aktualnosti
 
 
Projekt Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu - I. faza 

Nositelj projekta: Grad Zagreb
Partner u projektu: Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba
Trajanje projekta: 24 mjeseca (listopad 2014. – rujan 2016.)
Operativni program: Regionalna konkurentnost 2007. − 2013.
Ukupna vrijednost projekta:  37.853.343,04 kn
Izvori financiranja: Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) – bespovratna sredstva EU 35.960.675,88 kn (95%)
Proračun Grada Zagreba: 1.892.667,16 kn
Opći cilj projekta: Jačanje turističkoga potencijala grada Zagreba

Projekt Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza nastao je kao rezultat prepoznavanja potencijala i potreba za daljnjim jačanjem kapaciteta i atraktivnosti ponude ustanove. Usklađen je s ciljevima i prioritetima Razvojne strategije Grada Zagreba – ZagrebPlan.
Projektom se cilja povećati turistički i edukacijski potencijal te ponudu Zoo vrta, kao i uspostavi učinkovitijega sustava upravljanja i poslovanja ustanove.
Osim novih atraktivnih sadržaja u vidu turističke i edukativne infrastrukture s primjenom novih tehnologija, dodatnu vrijednost predstavlja i restauracija kulturne baštine unutar Zoo vrta.
Projekt će biti realiziran etapno, kako se ne bi ometalo redovito poslovanje Zoo vrta, a obuhvaća izgradnju volijere za afričke ptice, nastambe za pelikane, glavnoga ulaza za posjetitelje s infocentrom, novoga izlaza te dva nova pješačka mosta, uređenje suvenirnice s nastambom Madagaskar, izgradnju restorana s terasom, uređenje Labuđega otoka, sanaciju Lavljega mosta sa statuama lavova, sanaciju Napuljskoga ribara, izgradnja edukativnoga centra s trgom te druge planirane aktivnosti.
 


Edukativni gljivarski centar

Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba, Javna ustanova Maksimir i Gljivarsko društvo Kamilo Blagaić zaključili su Sporazum o osnivanju edukativnog centra i stalnog izložbenog prostora – „Bogatstvo svijeta gljiva Grada Zagreba“.
Edukativni centar i stalni izložbeni prostor nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića 3. U Edukativnom centru posjetitelji mogu razgledati 1100 primjeraka liofiliziranih – živih gljiva, što znači u njihovom izvornom obliku, veličini i boji te prirodnom staništu, a sam prostor Centra ujedno je i mjesto odvijanja različitih aktivnosti: edukacija građanstva i znanstveno proučavanje gljiva, održavanje radionica i organiziranje izleta za djecu i odrasle radi prikupljanja gljiva za izložbene eksponate, stručno i znanstveno determiniranje gljiva - izložbenih eksponata i stvaranje odgovornosti za očuvanje okoliša i bioraznolikosti krajobraza.
Edukativnim centrom od 2015. upravlja Javna ustanova „Maksimir“ na čijim web stranicama možete saznati više o aktualnim događanjima (Javna ustanova Maksimir).
 

Robne marke

- Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek - robna marka od veljače 2014.
Udruga proizvođača mlijeka i sira “ZG sirek” zaštitila je tradicijski proizvod uz dodatnu kontrolu u odnosu na porijeklo i zdravstveno-higijensku ispravnost proizvoda, friškog kravljeg sira. Ukupno 6 poljoprivrednihproizvođača proizvodi robnu marku i prodaje na gradskim tržnicama Utrine, Dubrava, Špansko i Jarun.
   
 
- Proizvodi hrvatskog seljaka (CST)
Grad Zagreb, Udruga hrvatskih tržnica i Zagrebački holding d.o.o. – Podružnica Tržnice Zagreb  2014. godine sklopili su Sporazum o suradnji na realizaciji Projekta Certificirane seljačke tržnice sa ciljem da se poljoprivrednim proizvođačima omogući izravna prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina na prostorima tržnica Grada Zagreba u okviru organizirane Certificirane seljačke tržnice (u daljnjem tekstu CST), a potrošačima da se osiguraju vjerodostojna jamstva o porijeklu poljoprivrednih proizvoda i prerađevina na zagrebačkim tržnicama.
Poljoprivredni proizvođači koji izravno prodaju vlastite poljoprivredne proizvode i prerađevine na tržnicama Grada Zagreba i  upisani su u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava stječu pravo na uporabu oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“ po uvjetima propisanim Pravilnikom o organizaciji i radu certificirane seljačke tržnice i uporabi oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“ (Udruga hrvatskih tržnica).
 
 

- Zagrebački pušlek - robna marka od svibnja 2013.
Ukupno 17 poljoprivrednih proizvođača, članova udruge Zagrebački pušlek proizvodi i prodaje cvjetne pušleke sa znakom robne marke. Zagrebački pušleki proizvode se kao četiri sezonska i dva prigodna, božićni i uskrsni.
 
- Jagodica purgerica - robna marka od rujna 2014. 
Ukupno 20 poljoprivrednih proizvođača s područja Grada Zagreba, članovi “Zagrebačke udruge uzgajatelja jagoda” proizvodi jagodu sa znakom robne marke.
 
 

- Zagrebačka trešnja - robna marka od svibnja 2015.
Ukupno 12 članova udruge “Zagrebačka trešnja” proizvodi trešnje sa znakom robne marke.  
 

 
Žig "Gradski vrtovi"
Projekt Gradski vrtovi uspješno se provodi već 3 godine na ukupno 11 gradskih vrtova s preko 2 000 vrtnih parcela na površini od 21,00 ha, a prema Zaključku gradonačelnika Grada Zagreba o provođenju projekta „Gradski vrtovi“ (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/13 i 25/13). Prepoznatljiva oznaka projekta zaštićena je registracijom žiga čija je prijava objavljena u Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva br. 5/2016, 26. veljače 2016.
 

Tematske ceste

- Vinske ceste
Vinska cesta Grada Zagreba otvorena je 6. studenog 2009. godine sa početnih sedam destinacija od kojih šest čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva: OPG Trupeljak, OPG Polovanec, OPG Tomurad, OPG Brglez, OPG Žunec i OPG Blaž Kašnar, a sedma je Fakultetsko dobro u Jazbini. U sedam podruma možete kušati vina poznatih sorti: Škrlet, Graševinu, Kraljevinu, Sivi pino, Charoday, Portugizac, Crni pino i druge te druge proizvode ovog kraja. Vinska cesta se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Grada Zagreba gdje padine Medvednice pružaju idealne uvjete za uzgoj vinove loze. Kartu Vinske ceste pogledajte OVDJE

 - Ceste sira
U malenom mjestu Kusanovec nedaleko od Dugog Sela, dana 29. rujna 2015., otvorene su Ceste sira zagrebačke regije. Projekt pod ovim nazivom plod je zajedničke suradnje dviju udruga, Udruge malih sirara Zagrebačke županije i Udruge malih sirara Grada Zagreba. Uz pomoć Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Zagrebačke županije i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, u stvaranju novog turističkog proizvoda nastojalo se poduprijeti sirare, obiteljska poljoprivredna gospodarstva s registriranim i uređenim objektima.
Na Cestama sira zagrebačke regije nalazi se ukupno dvanaest obiteljskih gospodarstava. Devet gospodarstava je iz Zagrebačke županije (SIRANA FURNKRANZ iz Brdovca, SIRANA LONČAR iz Bedenice, SIRANA KUŠIĆ iz Sv. Ivana Zeline, SIRANA KONJUŠIĆ iz Gornjeg Stupnika, SIRANA KUSANOVEC iz Kusanovca, SIRANA ŠESTAK iz Jastrebarskog, SIRANA TILKA iz Stankova, SIRANA GRČEVIĆ iz Pisarovine, SIRANA POKUPČAN iz Pokupskog), a s područja Grada Zagreba tri “kumice” iz Ašpergera i Lukšića koje proizvode robnu marku “Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek” (SIRANA MALKOČ, SIRANA PENEZIĆ I SIRANA LUKŠIĆ).
Na obiteljskom gospodarstvu sestara Melite Čutura i Romine Zadravec, domaćina svečanog otvorenja Cesta sira, koje su nastavile tradiciju proizvodnje sira svoje bake, prisustvovali su predstavnici obje županije te Ministarstva poljoprivrede, Savjetodavne službe i brojni mediji. Ceste sira zagrebačke regije otvorio je župan Zagrebačke županije, mr. Stjepan Kožić.
Želite li virtualno prošetati Cestama sira zagrebačke regije, to možete učiniti ovdje: www.cestesira.hr.