clanak False

Treći studijski posjet u sklopu projekta Remote Healthcare for Silver Europe – CARES

23.05.2024.
Od 14. do 15. svibnja 2024. godine u sklopu projekta Remote Healthcare for Silver Europe – CARES, održan je 3. studijski posjet i sastanak partnera u gradu Linköping u Švedskoj koji je organizirao partner na projektu R&D centar za istraživanje i razvoj zdravstvene zaštite, skrbi i socijalnog rada iz Linköpinga.
Sastanak je održan u Gradskoj vijećnici općine Linköping na kojem su sudjelovali partneri iz Poljske, Francuske, Švedske, Danske, Španjolske i Hrvatske kao i članovi lokalnih grupa dionika partnera. Iz Grada Zagreba na sastanku su sudjelovali članovi projektnog tima dr. sc. Mirela Šentija Knežević, Šani Samardžić, dr.med. i Martina Jelinić, dipl.oec.
U ime Grada Zagreba kao predstavnik Lokalne grupe dionika projekta CARES, u posjetu je sudjelovao i predstavio jedan od primjera dobre prakse, prof. dr. sc. Goran Krstačić, ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju SRČANA, jedne od ustanova koja u svom radu primjenjuje inovativne digitalne tehnologije i zdravstvena rješenja prilagođena pacijentu.
Cilj sastanka je bio predstavljanje zdravstvenog sustava u Švedskoj kao i uvid u izazove s kojima se susreću u e-zdravlju za starije osobe. Na sastanku su prezentirani primjeri dobrih praksi projektnih partnera s ciljem uvida u zdravstveni sustav i izazove s kojima se susreću u svome radu poput dostupnosti i primjeni usluga telemedicine i telenjege u njihovim regijama, uporabom inovativnih digitalnih alata koji omogućuju učinkovito praćenje i medicinsku dijagnozu za starije osobe te izazovima s nedostatkom zdravstvenih djelatnika u zdravstvenim i institucijama zdravstvene skrbi za pacijente.
Nakon prezentacija projektni partneri sudjelovali su u raspravi i razmijeni iskustva o ovim  vrlo važnim temama iz područja telemedicine i telenjege s ciljem poboljšanja dostupnosti usluga koje bi unaprijedile život građana  kao i rješenjima za  unaprjeđenje praćenja zdravlja pacijenata kako bi se doprinijelo općem poboljšanju zdravstvene skrbi građana Europe.
U sklopu dvodnevnog događanja održan je i sastanak projektnih partnera, gdje je vodeći partner predstavio rezultate koji su ostvareni u 2. semestru provedbe projekta te aktivnosti u tekućem, 3. semestru provedbe CARES projekta.
Grad Zagreb partner je u provedbi EU projekta CARES - Remote Health for Silver Europe. Cilj projekta je unaprjeđenje lokalnih i regionalnih politika odgovornih za unapređenje i modernizaciju sustava telemedicine i telenjege.