clanak False

Projekt "Urbani vrtovi" započinje u Gradskom vrtu u Svetoj Klari

Projekt Grada Zagreba, 24 sata i Radija Kaj Urbani vrtovi započinje 21. travnja uređenjem zajedničkog dijela postojećeg Gradskog vrta u Svetoj Klari.
15.04.2015.

 

Na današnjoj konferenciji za novinare u pivnici Pivana predstavljen je nastavak projekta Grada Zagreba, 24 sata i Radija Kaj, Urbani vrtovi, koji ove godine, 21. travnja, započinje s uređenjem zajedničkog dijela postojećeg Gradskog vrta u Svetoj Klari.


Naime, kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, Grad Zagreb je u travnju 2013. pokrenuo projekt Gradski vrtovi i do sada je na deset lokacija u osam kvartova uredio 2000 parcela od kojih su građani na korištenje dobili 1.600

.
Uz taj Projekt, Grad je, zajedno s partnerima i uz potporu sponzora, pokrenuo i projekt Urbani vrtovi kroz koji se uređuju i opremaju zajednički dijelovi gradskih vrtova, kako bi građani imali što bolje uvjete za uzgajanje povrća ali i za druženje. Vrtovi dobivaju kompostere, kućice za veći alat, spremnike za vodu, kante za otpad, kao i stolove i klupe za odmor, kemijske WC-e i slično.


Drago mi je da je Zagreb lider ove akcije, na čelu kolone koja vodi zelenu revoluciju, dodala je zamjenica Kusin, napomenuvši da vrtovi, osim ekonomske i ekološke komponente, razvijaju i zajedništvo te pridonose kvalitetnijem načinu življenja.


U projekt Urbani vrtovi uključen je i Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta te Hrvatski savjet za zelenu gradnju, čijie su predstavnice, Vesna Židovec i Snježana Turalija, pozdravile ovaj hvale vrijedan Projekt i izrazile nadu da će se razviti i u ostalim krajevima Hrvatske.


Pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk naglasio je da je u tijeku natječaj za korištenje 180 parcela u Gradskom vrtu u naselju Borovje na koji se mogu prijaviti svi građani, a detalji i uvjeti natječaja mogu se vidjeti na web stranici Grada Zagreba.


Ovogodišnji projekt Urbani vrtovi podupiru brojni sponzori – Pevec, Ožujsko pivo, Mesna industrija Ravlić, PBZ, Samoborka, Ecoimpuls i Eko taxi.

 


Gradske vijesti - 2015.