clanak False

Okrugli stol "Sigurnosni izazovi u gradu Zagrebu u odnosu na ostale europske metropole"

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u Staroj gradskoj vijećnici okrugli stol Sigurnosni izazovi u gradu Zagrebu u odnosu na ostale europske metropole.
14.12.2015.

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u Staroj gradskoj vijećnici okrugli stol Sigurnosni izazovi u gradu Zagrebu u odnosu na ostale europske metropole, na kojem su sudjelovali brojni stručnjaci za područje sigurnosti s Filozofskog fakulteta, Visoke škole za sigurnost, iz Policijske uprave zagrebačke, Zagrebačkog holdinga, Gradske skupštine, Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, tvrtke Pro Alarm, Večernjeg lista, te stručnjak za terorizam Mate Laušić, general u mirovini.
Okrugli stol organizirao je Ured za upravljanje u hitnim situacijama na inicijativu gradonačelnika.

Zagreb je za sada još uvijek siguran grad, a dva bitna preduvjeta za sigurnost na koje može utjecati  Gradska uprava su socijalna egzistencija te suživot i tolerancija, naglasio je gradonačelnik . Na tome kontinuirano radimo već 16 godina, a stilom, načinom života i razmišljanja, te dobrim odnosima, napravili smo od Zagreba multikulturalan i multietnički grad u kojem vlada suživot, tolerancija i poštivanje različitosti.
To je kapital koji se ne može s ničime mjeriti, to obogaćuje naš grad i pruža mu sigurnost jer svi građani Zagreba Zagreb osjećaju kao svoj grad. To nema gotovo niti jedan europski grad, dodao je gradonačelnik Bandić.
Napomenuvši da će struka reći više o ostalim mjerama prevencije i suzbijanja kriminala i terorizma, gradonačelnik je naglasio da sve institucije trebaju surađivati na tom području.

Predstavnik Policijske uprave zagrebačke Josip Hibler iznio je statističke podatke koji govore da je u Zagrebu zabilježen  znatan pad kaznenih djela i smrtno stradalih osoba u prometu te da smo po tim podacima daleko ispod prosjeka u odnosu na ostale europske gradove.
Što se tiče terorističkih aktivnosti bitno je podići svijest o tome da nitko od toga nije izuzet i da se ne može znati gdje i kada se nešto takvo može dogoditi, rekao je Josip Hibler, napomenuvši da je od velike važnosti svakodnevno razmjenjivanje informacija i iskustva.

Zagreb je strukturalno drugačiji od mnogih europskih gradova, u njemu nema etničke getoizacije i nema kvartova u koje nije preporučljivo ići, naglasio je sociolog Ognjen Ćaldarević s Filozofskog fakulteta. U Zagrebu je postignut suživot, tolerancija i multikulturalnost, što je vrlo dobro i što nam omogućuje da u svako doba dana i noći možemo njime prošetati.
Profesor Čaldarević istaknuo je da su Zagreb i Hrvatska na putu velikih migracijskih procesa te da ćemo se u budućnosti, ako se dio migranata nastani u Hrvatskoj, morati još više naviknuti na multikulturalnost i raditi na suživotu i toleranciji.
Što se tiče terorističkih napada Ognjen Čaldarević je napomenuo da treba poboljšati sustav informiranja i edukacije kako bi građani naučili kako se trebaju ponašati u određenim kriznim situacijama, a time ujedno i smanjiti mogućnost terorističkih metoda zastrašivanja i širenja panike koje dovode do brojnih kolateralnih žrtava.

Gradske vijesti - 2015.