clanak False

Prijedlog nižih cijena parkiranja u Zagrebu

19.04.2017.

 Drage Zagrepčanke i Zagrepčani!


Želim vas obavijestiti o svojoj namjeri da na svaki mogući način, koji mi kao gradonačelniku Zagreba stoji na raspolaganju, ublažim posljedice krize i recesije koje sve teže pogađaju mnoge od vas. Najave za iduću godinu nisu optimistične, standard će, kako čujemo, padati i mnoge će se obitelji naći na pragu izdržljivosti.

Zbog toga ću na sljedećoj sjednici Gradske skupštine predložiti niže cijene parkiranja u našem gradu. Automobil za mnoge od vas dnevna je i nasušna potreba. Roditelji odvoze djecu u vrtiće, idu na posao, liječniku... Sve to podrazumijeva i troškove parkiranja. Ti su troškovi dosad bili prilagođeni želji da se središte grada rastereti od pretjerane gužve, pa i zagađenja, te donekle i platežnim mogućnostima većine naših sugrađana.


Danas kada svi plaćamo ceh krize, pa i pogrešnih gospodarsko-političkih koncepata, grad Zagreb mora ostati socijalni grad, grad solidarnosti, pravednosti, socijalne osjetljivosti i razumnih odluka. To je politički imperativ gradske uprave od kad sam joj na čelu, a tako će i ostati i nadalje.


Zbog toga
predlažem:



1. Da se cijena parkiranja u prvoj zoni sa 10 smanji na 8 kuna po satu.

2. U drugoj parkirnoj zoni cijena se sa 5 smanjuje na 4 kune po satu.

3. U trećoj i četvrtoj zoni cijene ostaju iste:

-
2 kune po satu u trećoj zoni i

- 5 kuna za 24 sata u četvrtoj zoni.



Također, vođen istim motivom, ali i gospodarskim razlozima – jer analize pokazuju da su javne garaže poluprazne, te da ih treba popuniti i tako smanjiti gužve na pločnicima -
predlažem da se smanje i cijene parkiranja u javnim garažama:



1. U garaži Tuškanac dnevna cijena parkiranja po satu smanjuje se sa 7 na 4 kune, a noćna cijena po satu smanjuje se
sa 4 na 2 kune.

2. U ostalim javnim garažama dnevna cijena po satu spušta se sa 7 na 6 kuna, a noćna sa 4 na 3 kune.



Kao novost uvodi se i
nova mjesečna karta za sve javne garaže:



1. Dnevna mjesečna karta stajat će 500 kuna;

2. Noćna mjesečna karta stajat će 300 kuna;

3. Cjelodnevna (dnevna i noćna) stajat će 800 kuna mjesečno.



Napominjem, također, da ćemo
i dalje sustavno pratiti situaciju u javnim garažama i parkiranju po zonama, te predlagati mjere koje bi taj sustav i dalje unaprjeđivale na korist svih Zagrepčana.



Vjerujem da će gradski zastupnici na sljedećoj sjednici Gradske skupštine prepoznati socijalni karakter ovih pojeftinjenja i uštede koje će mnogima od vas, drage Zagrepčanke i Zagrepčani, barem malo olakšati preživljavanje u mjesecima koji dolaze.



Vaš,

Milan Bandić,

gradonačelnik Grada Zagreba


ARHIVA