clanak False

Sanacija romskog groblja Uštica

Radove na sanaciji romskog groblja Uštica, u sklopu spomen područja Jasenovac, obišao je gradonačelnik Milan Bandić.
15.07.2015.


Radove na sanaciji romskog groblja Uštica, u sklopu spomen područja Jasenovac, obišao je danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Napomenuvši kako je ovo jedno od  stratišta u II. svjetskom ratu,  mrlja u hrvatskoj povijesti, gradonačelnik Bandić je naglasio kako se teror koji se dogodio nad Romima nikada ne smije zaboraviti. Mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta i zato stalno trebamo podsjećati na ovo kako se nikada ne bi zaboravilo i ponovilo . Ovo je najmanje što Grad Zagreb može napraviti, dodao je.

Riječ je o radovima koje, ususret 70. obljetnici sjećanja na romske žrtve holokausta koja će se obilježiti 2. kolovoza, zajednički financiraju Grad Zagreb sa 700 tisuća kuna, Ministarstvo kulture sa 200 tisuća kuna i Ured za nacionalne manjine sa 70 tisuća kuna. Unutar groblja uredit će se 21 grobnica na način da se svaka grobnica obilježi rubnim kamenima, a na svaku od njih dolazi cvjetna  instalacija u romskim nacionalnim bojama. Prostoru oko spomen ploče osigurat će se pristup stepenicama i rampom za invalide, a sve će zaokružiti cvjetnim gredicama koje će tom području dati posebnu dimenziju. U sklopu ovog projekta asfaltirat će se i pristupna cesta do romskog groblja u dužini od oko 400metara.

Načelnica općine Jasenovac Marija Mačković posebno se zahvalila gradonačelniku Bandiću i  Gradu Zagrebu na svemu učinjenom za naselje Uštica, te posebno za pomoć u obnovi spomenika žrtvama Domovinskog rata u Jasenovcu u prigodi obilježavanja 20. obljetnice vojno redarstvene akcije Bljesak.

 

Gradske vijesti - 2015.