clanak False

Otvorena izložba Oslobođenje Zagreba

Izložbu fotografija pod nazivom Oslobođenje Zagreba otvorio je, u auli Gradske uprave, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
05.05.2015.

U okviru obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Zagreba i 40. godišnjice proglašenja Grada Zagreba Gradom herojem, otvorena je, u auli Gradske uprave, izložba fotografija Oslobođenje Zagreba. Izložbu u organizaciji članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuvši da su Hrvati u velikom broju sudjelovali u Narodnooslobodilačkom ratu te tako pokazali antifašistički karakter Zagreba i Hrvatske.

U Zagrebu je udaren temelj antifašističke borbe, dodao je gradonačelnik, nazvavši to slobodarskom idejom i civilizacijskim dosegom. Kako se čulo od predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije Petra Raića, ovo je samo jedna od manifestacija kojima se obilježava ova važna obljetnica, a puni program možete pogledati OVDJE.

Izložene fotografije dio su izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja Oslobođenje Zagreba autora Nataše Mataušić i Marija Šimunkovića, koju čini između 50 i 60 fotografija Zagreba snimljenih u prvoj polovici svibnja 1945, objasnila je kustosica Zbirke fotografija, filmova i negativa u HPM-u Rhea Silvija Ivanuš.
 

Gradske vijesti - 2015.