clanak False

ZAG u Poliklinici Suvag

14.03.2025.

Poliklinika SUVAG nema školsku kuhinju, već se oslanja na dostavu gotovih proizvoda i hrane. Učenici su primijetili da nakon užine ostaje značajna količina nepojedene hrane te su odlučili istražiti uzroke i pronaći rješenja za smanjenje otpada. 

Kako bi bolje razumjeli prehrambene navike svojih vršnjaka, učenici su proveli anketu među učenicima od 5. do 8. razreda. Rezultati su pokazali da užinu najčešće ne jedu zbog suhe i tvrde konzistencije peciva ili zato što ne vole mliječne proizvode koji su u ponudi. Također, mnogi su izrazili želju za raznovrsnijim opcijama, poput pekarskih proizvoda s nadjevima (npr. burek, savijače) te više voća. Anketa je također otkrila da većina učenika ne nosi višak hrane kući jer je ni tamo ne bi pojeli. 

Potaknuti ovim saznanjima, članovi ZAG-a, pod vodstvom pedagoginje Ivane Benjek, osmislili su recepte i načine za ponovnu upotrebu peciva. Trenutno izrađuju digitalnu kuharicu „Maži! Maži!“, koja će biti podijeljena učenicima i roditeljima s ciljem poticanja odgovornog korištenja hrane kod kuće. 

U veljači su učenici ZAG-a intervjuirali socijalnu radnicu škole, odgovornu za naručivanje užine, kako bi saznali razloge ponavljanja istih obroka, troškove nabave i mogućnosti prilagodbe jelovnika. Tijekom projekta analizirali su količinu otpada te utvrdili da se odbacuje preko 50% pekarskih i 6% mliječnih proizvoda. 

Na temelju prikupljenih podataka uvedene su sljedeće promjene: 

1. Preuzimanje užine odmah nakon malog odmora – kako bi se povećala vjerojatnost da učenici konzumiraju obrok. 

2. Prilagodba narudžbe – vrste pekarskih i mliječnih proizvoda mijenjat će se u skladu s troškovnikom. 

Sljedeći koraci uključuju: 

1. mjerenje otpada u ožujku, travnju i svibnju kako bi se pratili učinci izmjena i preporuka; 

2. izrada plakata o projektu te 

3. predstavljanje rezultata projekta na sjednicama Vijeća roditelja i Učiteljskog vijeća. 


Ova stranica upotrebljava kolačiće
Nužni kolačići - omogućuju interakciju s uslugom ili internetskom lokacijom kako biste mogli pristupiti osnovnim značajkama za pružanje te usluge. Odnose se na zatraženu uslugu kao što je, npr. identifikator sesije trenutačnog posjeta.
Funkcionalni kolačići - omogućuju internetskoj stranici pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizaciju, npr. pamćenje jezika na kojem se prikazuje sadržaj stranica toga internetskog mjesta.
Statistički kolačići - omogućuju prikupljanje podataka u agregiranom obliku bez identificiranja samoga korisnika. Služe za praćenje ponašanja korisnika na internetskoj stranici u svrhu istraživanja tržišta i praćenja analitike. Ovi uvidi omogućuju internetskoj stranici poboljšavanje sadržaja i razvijanje boljih značajki koje unaprjeđuju korisnički doživljaj.
Marketinški kolačići - omogućuju prikupljanje informacija o navikama i ponašanju korisnika na internetskom mjestu radi objavljivanja relevantnih oglasa za korisnika usklađenih s njegovim interesima. Također se mogu koristiti i za mjerenje učinkovitosti neke kampanje.
Prihvaćam odabrane
Na ovoj mrežnoj stranci koriste se kolačići. Molimo Vas da pročitate Pravila privatnosti ili ažurirajte postavke kolačića.
Prihvaćam sve
Prihvaćam samo nužne