Na centralnoj livadi SRC Bundek u Zagrebu je 04. listopada 2025. godine održana izložbeno-prodajna manifestacija „Sajam OPG-ova na Bundeku“ i Ekotlon - festival zelenih navika. Na Sajmu koji je organizirao Grad Zagreb, Ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, je sudjelovalo oko 25 OPG-ova, ekoloških proizvođača i/ili proizvođača s oznakom „Plavi ceker“ koji u svojoj ponudi imaju sireve, suhomesnate proizvode, med i pčelinje proizvode, pekmeze i džemove, namaze od povrća i konzervirano povrće, različite druge prehrambene proizvode iz vlastite proizvodnje te svježe voće i povrće.
Peti po redu Ekotlon – festival zelenih navika, u organizaciji 24sata, potvrdio je da ekologija nije samo prolazni trend već da postaje svakodnevni način života. Na događanju su se okupili posjetitelji svih dobnih skupina koji su zajedno usvajali, stvarali i prakticirali zelene odluke - od kuhanja bez otpada i recikliranja do urbanog vrtlarstva i održive mobilnosti.

Jedna od značajnijih tema koje su bile zastupljene na događanju je i sprječavanje nastajanja otpada od hrane s težištem na činjenici da je otpad najvažnije spriječiti u njegovom nastajanju. U praksi su to na zanimljiv način prikazali "Gastronomadi" u svom Zero waste cooking show-u za koji su posjetitelji pokazali veliku zainteresiranost. "Gastronomadi" su prezentirali kako se mogu pripremiti ukusna i kreativna jela na način da se namirnice maksimalno iskoriste te kako proizvesti što manje otpada prilikom kuhanja pri čemu se ujedno štedi novac i čuva okoliš.
Namirnice potrebne za pripremu jela omogućili su proizvođači koji su izlagali na Sajmu OPG-ova, a pripremljena jela su posjetitelji mogli kušati na licu mjesta dok su ostaci hrane koji su nastali prilikom pripreme kompostirani.
Posjetitelji su također mogli kušati domaće proizvode direktno i od proizvođača.

Velik odaziv posjetitelja bio je i za eko kviz utrku, koja predstavlja spoj kretanja, ekologije i timskog duha.
Pobjednice utrke su uz druge nagrade osvojile i ekološki ceker od komušine dizajnerice Mine Petra Petričec s prehrambenim proizvodima koji nose oznaku „Plavi ceker“.

Crveni križ Zagreb koji je uz Grad Zagreb među prvim potpisnicima Dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane u sklopu manifestacije prezentirao je aktivnosti vezane uz banku hrane i doniranje hrane.