clanak False

Plavi ceker na Volovčici (2025.)

19.05.2025.
Grad Zagreb u suradnji s Gradskom četvrti Peščenica – Žitnjak organizirao je treću po redu manifestaciju „Plavi ceker na Volovčici“.
Manifestacija je održana 10.05.2025. na tržnici Volovčica, a dvadesetak proizvođača koji svoju proizvodnju temelje na domaćim sirovinama te tradicionalnim, suvremenim ili inovativnim recepturama je izlagalo svoje visokokvalitetne i provjerene domaće proizvode s oznakom „Plavi ceker“.
Tako su se u ponudi mogle naći različite vrste domaćih proizvoda, od suhomesnatih proizvoda, sireva, voćnih sokova, likera i vina, domaće tjestenine s prepeličjim jajima i tjestenine s koprivom, namaza na bazi povrća, meda, pekmeza te pekarskih proizvoda.
Cilj manifestacije bio je pomoći domaćim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda na zagrebačko tržište, a potrošačima omogućiti da se opskrbe vrijednim i provjerenim raznovrsnim domaćim delicijama uz popratne aktivnosti.
Djelatnici Službe za javno zdravstvo su tijekom manifestacije proveli javnozdravstvenu akciju s ciljem edukacije građana o važnost samokontrole krvnog tlaka, pravilne, redovite i raznolike prehrane, tjelesne aktivnosti
i usvajanja zdravih stilova života radi prevencije hipertenzije i ostalih kardiovaskularnih rizika. Zainteresirani posjetitelji mogli su izmjeriti krvni tlak, kao i razinu ugljičnog monoksida (CO) u izdisaju.
U sklopu manifestacije održana je radionica izrade cekera od komušine i prezentacija vrijednosti i postignuća udruge „Hrvatska kuća“ u očuvanju i promicanju tradicijske kulture i baštine grada Zagreba i okolice. Također održana je prezentacija i edukacija o omotima i vrećicama od pčelinjeg voska za čuvanje hrane koje
roizvodi Zovko obrt. Proizvod je ekološki, biorazgradiv i za višekratnu uporabu.
Manifestacija se je odvijala pod moderiranjem voditeljice Ines Cvitak i uz prigodan glazbeni program Oridano gypsy jazz banda. Posjetiteljima su dijeljeni informativno edukacijski letci o doniranju hrane i banci hrane koje je izradio Grad Zagreb, Ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.