clanak False

Svjetski dan prevencije suicida

09.09.2022.
Udruga "Životna linija" i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje u subotu 10. rujna na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu obilježava Svjetski dan prevencije suicida.

Ovim putem pozivamo građane da svojim prisustvom sudjeluju u obilježavanju i podizanju svijesti o važnosti prevencije suicida.

Povodom obilježavanja, upalit će se 572 svijeće (lampiona) u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule u Republici Hrvatskoj počinivši suicid. Za sve građane koji žele zapaliti svijeće za preminule od suicida i time izraziti svoje žaljenje, svijeće su osigurane i moći će ih upaliti od 13:00 pa sve do 19:00 sati.
 
U Republici Hrvatskoj tijekom prošle godine suicid su počinile 572 osobe stoga se obilježavanje Svjetskog dana prevencije suicida smatra važnom prigodom za širenje svijesti o veličini tog problema i o povećanoj potrebi pomaganja, osobito zbog psihičkih posljedica pandemije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samoubojstva su jedan od vodećih uzroka smrti od ozljeda u Hrvatskoj, a prema statističkom pregledu MUP-a za 2021. broj samoubojstava povećao se s 566 u 2020. na 572 u 2021. godini, što je porast u trendu koji opada od 1999. Najviše samoubojstava bilo je na području zagrebačke Policijske uprave, ukupno 116.
 
S obzirom na ove zabrinjavajuće brojke potrebno je zajednički raditi na širenju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, promicati važnost traženja pomoći, stvoriti mrežu podrške i pomoći te ukloniti stigmu s ovog područja.  

Informacije za podršku i pomoć u gradu Zagrebu dostupne su na web portalu Mentalno zdravlje grada Zagreba.

Također, povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije suicida, Centar za zdravlje mladih Doma Zdravlja Zagreb - Istok, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, uz podršku Grada Zagreba, organiziraju predavanja namijenjena stručnjacima koji izravno rade s djecom i mladima „Koraci prema sutra: Rano prepoznavanje rizika za suicidalna ponašanja i prevencija suicida u djece i mladih ”, a koja će se održati u ponedjeljak, 12. rujna 2022., s početkom u 14:00 sati u online formi. Sudjelovanje je potpuno besplatno, uz ograničen broj mjesta i obaveznu prijavu za sudjelovanje. Prisustvovanje na skupu bit će bodovano od strane Hrvatske liječničke i Hrvatske psihološke komore prema važećim sustavima bodovanja stručnog usavršavanja.

Uzimajući u obzir zabrinjavajuće podatke i trendove porasta poteškoća mentalnog zdravlja, uključujući i suicidalna ponašanja i samoranjavanje, kao i statistiku bolničkog liječenja djece i mladih koja je u znatnom porastu, međusobna suradnja i komunikacija od iznimne je važnosti, a psihičko zdravlje djece i mladih i prevencija negativnih ishoda moraju biti prioritet.

Prijavu na skup potrebno je učiniti putem poveznice: https://forms.gle/FqNdVtJetVWk8qGZ6




Photo: Kristina Tripkovic / Unsplash
 

Aktualnosti/događanja