clanak False

Svjetski dan osteoporoze

20.10.2020.
Lom bedrene kosti je 10. uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, a uzrok tome je osteoporoza
 
Povodom obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze stručnjaci upozoravaju na važnost prevencije i nastavak liječenja pacijenata u vrijeme epidemije koronavirusa
 
Zagreb, 19. listopada 2020.Povodom Svjetskog dana osteoporoze u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog društva za osteoporozu održan je okrugli stol o važnosti prevencije i nastavka liječenja u vrijeme pandemije koronavirusa i edukacije javnosti kako na vrijeme prepoznati simptome te posjetiti liječnika. 
„U 2019. godini je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti evidentirano 98.207 osoba s dijagnozom osteoporoze bez patološkog prijeloma. Očekivano, većina (93,7 %) osoba je ženskog spola te starija od 65 godina (65,9 %). Prema istom izvoru, kod 21.954 osobe evidentirana je osteoporoza s patološkim prijelomom. Također, u većini slučajeva je riječ o ženama (91,6 %) te općenito osobama starijim od 65 godina (77,2 %). Budući da su kod nekih osoba evidentirane obje dijagnoze, jedinstven broj osoba koje imaju jednu od navedenih dijagnoza je 112.743. Zabrinjavajuća je činjenica kako je lom bedrene kosti 10. po redu uzrok smrtnosti kod žena u RH, a razlog tome je upravo osteoporoza, pri čemu mnoge žene niti ne znaju da boluju od ove opake bolesti“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

S ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti Hrvatsko društvo za osteoporozu u sklopu kampanje „I to je osteoporoza, postupaj s pažnjom“ organizirat će besplatne preglede mjerenja gustoće kosti, kada to bude omogućavala epidemiološka situacija. Građani će se moći telefonski naručiti na broj telefona koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskog društva za osteoporozu i obaviti pregled koji im može spasiti život.

„Osteoporoza je i dalje veliki svjetski javnozdravstveni problem zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti. Prijelom kosti, kao osnovna komplikacija osteoporoze uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi kuka veliku smrtnost. Ono što je poražavajuće jest činjenica da se više od 60 % prijeloma može jednostavno spriječiti, stoga je neodgovorno to ne iskoristiti i spriječiti na vrijeme”, istaknuo je prof. dr. sc. Zlatko Giljević, specijalist internist-endokrinolog na Zavodu za endokrinologiju KBC Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za osteoporozu.

Prema statističkim podacima vidljivo je kako je osteoporoza bolest koja najvećim dijelom pogađa žene, zašto je tome tako objasnila je prof.dr.sc. Marina Šprem Goldštajn, specijalist ginekologije, predsjednica Hrvatskog društva za menopauzu, „Menopauza značajno ubrzava gubitak koštane mase i povećava rizik osteoporoze i osteoporotičnih prijeloma. Gotovo polovica žena rapidno gubi koštanu masu, u prvih 5 do 6 godina nakon menopauze, za više od 20 %. Stoga je neobično važno razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim rizicima za nastanak osteoporoze. Prvi korak je svakako promjena životnih navika koja uključuje prestanak pušenja, zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Primjena hormonskog nadomjesnog liječenja ima značajnu ulogu u prevenciji osteoporoze. Važno je savjetovati pacijenticu o rizicima manjka estrogena. Ukoliko se s estrogenima započne na vrijeme, točnije nakon menopauze, dobrobit primjene će se očitovati u zauvijek boljoj kosti i značajno manjem riziku prijeloma.  Dokazano je da estrogeni smanjuju rizik prijeloma za gotovo 50 % ukoliko se započne s njihovom primjenom u prve tri godine nakon menopauze i ako se koriste dugotrajno.“

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. listopada, a u Zagrebu će se upravo tog datuma u znak podizanja svijest od ove bolesti osvijetliti fontane ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice.

Više informacija saznajte na www.osteoporoza.hr
 
 

Aktualnosti/događanja