clanak False

Svjetski dan celijakije

15.05.2023.
Češćim i pravovremenim otkrivanjem celijakije, tog sveprisutnog okidača raznih bolesti, i uz njenu pravilnu terapiju, dokazano je da i u Hrvatskoj možemo drastično smanjiti razvoj brojnih, i smrtnih bolesti.
 
Povodim Svjetskog dana celijakije, a koji se obilježava 16. svibnja, s ciljem što ranijeg prepoznavanja celijakije u svih dobnih skupina, nacionalna udruga Hrvatsko društvo za celijakiju poziva građane na više (besplatnih) događanja:
 
16. svibnja 2023. (utorak) od 17.00 sati predavanje „Kameleonski oblici celijakije, postupci i zamke prepoznavanja tog okidača brojnih bolesti“ održat će se u Celiko centru, Nikole Tomašića 10.
 
Celijakija je prisutna u više od 2% stanovnika, a neprepoznat ovaj veliki javnozdravstveni problem u Hrvatskoj ostaje i dalje. Najmanje je 80% oboljelih bez dijagnoze.  Radi nepoznavanja brojnih i skrivenih oblika ove bolesti i njenog neliječenja svim neprepoznatima prijeti razvoj brojnih pa i  smrtnih bolesti. Dok na vrijeme prepoznata uz striktno isključenje glutena ova bolest postaje stanje organizma koje  može imati odličnu zdravstvenu prognozu.
 
Na predavanju će se razjasniti zašto bi i tko sve bi trebao više znati o ovoj bolesti i njenoj terapiji, kao i zašto češće pomisliti na ovu bolest.
 
Iza predavanja:
  • probir na celijakiju,savjetovanja kod dijagnostike celijakije. S ciljem što ranijeg otkrivanja ove bolesti zainteresiranim prisutnima ponudit ćemo popunjavanje upitnika, te odmah i/ili kroz mjesec svibanj raditi pojedinačna savjetovanja
  • testiranje brzim testom iz kapljice krvi iz prsta, započet će u oko 19 sati. Za prvo upisanih 50 osoba besplatno.
  • upoznavanje sa licenciranim  bez glutena proizvodima raznih proizvođača
 
Kroz svibanj mjesec, mjesec celijakije - Hrvatsko društvo za celijakiju poziva građane na probir na celijakiju sa testiranjem (besplatno testiranje, sve do isteka zaliha doniranim HDC-u brzim testovima), u Celiko centru petkom od 15 do 17 sati, uz savjetovanje i izradu pisama preporuka.
 

Aktualnosti/događanja