clanak False

Svečanost povodom 1. darivanja krvi učenika zagrebačkih srednjih škola

10.05.2022.
Danas je u Staroj gradskoj vijećnici, u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, održana svečanost povodom 1. darivanja krvi učenika zagrebačkih srednjih škola.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica Pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom pozdravila je prisutne, zahvalila je svim srednjoškolcima koji su darovali krv te je pozvala sve mlade osobe da budu ambasadori dobrote u svojoj okolini i da potiču svoje prijatelje da postanu dobrovoljni darivatelji krvi, da svojim primjerom mijenjaju svijet na bolje.

Kako je u svom izlaganju navela, "Krv nije moguće proizvesti na umjetan način, jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi, svi mi i naši bližnji, ako/kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo i isključivo o jednom- dobrovoljnim darivateljima krvi. U današnje užurbano vrijeme, kada jurimo za obvezama, darivatelj/ice krvi daju, ne samo svoje slobodno vrijeme, daruju sebe, potpuno besplatno, solidarno, samozatajno i anonimno, da bi pomogli drugome u potrebi".

"Nažalost, pokazatelji nam ne idu u prilog. Stanovništvo Republike Hrvatske stari; s jedne strane imamo pojačanu potrebu za krvlju (starije stanovništvo sa sobom nosi češće operacije i bolesti), a s druge strane smanjuje se broj onih koji krv mogu dati (trend iseljavanja mladih). Stoga, potrebno je kontinuirano raditi na osiguravanju novih generacija dobrovoljnih darivatelja krvi. Svaka mlada osoba koja se odluči na taj uistinu plemeniti čin od nemjerljive je važnosti. Uistinu možemo s pravom reći kako je plemenitost darivateljica i darivatelja krvi utkana u tisuće spašenih života!" - naglasila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević.

Aktualnosti/događanja