clanak False

Svečano obilježeno 65 godina Klinike za psihijatriju Sveti Ivan

25.10.2023.
Klinika za psihijatriju Sveti Ivan svečano je obilježila 65 godina rada. Tom su prigodom mnogi uvaženi gosti, djelatnici Klinike, prijatelji i partneri osvrnuli se na njezin rad i uspjehe.
 
Klinika za psihijatriju Sveti Ivan je neprofitna zdravstvena ustanova unutar koje se provodi zdravstvena djelatnost psihijatrije, specijalističko-konzilijarna djelatnost, bolnička djelatnost, nastavna te znanstveno istraživačka djelatnost. Tijekom godina, Klinika je postala jedan od vodećih regionalnih centara za integrativnu psihijatriju, čime je osigurana dugoročna perspektiva suradnje s domaćim i međunarodnim istraživačkim centrima.
 
Od 2006. godine u sklopu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva za psihoterapiju, psihosocijalne metode i ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja, a od 2020. godine Referentni centar Ministarstva zdravstva za liječenje transkranijalnom magnetskom stimulacijom.
 
„Ponosni smo da trajemo već dugih 65 godina i očekujemo još toliko. Jer, imamo toliko ideja i planova koje želimo realizirati. Klinika za psihijatriju Sveti Ivan doista ima nadstandard u liječenju. Riječ je o specifičnim programima za koje smo educirani i to iskustvo i edukaciju prenosimo na naše pacijente. Moramo pratiti sve društvene i ekonomske trendove, jer znamo da je pacijent preslika našeg društva. Tako jedino možemo pomoći u liječenju. U tom smislu i prilagođavamo programe i oni doista imaju veliku učinkovitost i dobre rezultate. I ono što je najbitnije, do ovako dobrih rezultata i uspjeha same Klinike ne bi došlo da nema timskog rada.“- poručio je izv. prof. prim. dr. sc. Vladimir Grošić, dr. med., spec. psihijatar, ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.
 
Od samog osnutka Klinika za psihijatriju Sveti Ivan provodi znanstvenu i nastavnu djelatnost.
 
Klinika je ujedno i nastavna baza raznih fakulteta unutar Republike Hrvatske, a usmjerena na stacionarno akutno, produženo i ambulantno liječenje u dnevnoj bolnici kao i na psihosocijalnu rehabilitaciju oboljelih od raznih psihotičnih poremećaja, poremećaja raspoloženja, neurotskih i somatoformnih poremećaja, poremećaja vezanih za stres, poremećaja ličnosti i ponašanja, ovisnosti o alkoholu i ponašajnih ovisnosti, te organskih, simptomatskih poremećaja i palijativne skrbi. 
 
„Klinika za psihijatriju Sveti Ivan svakim danom raste i to upravo zbog djelatnika- ljudi koji su tu za naše bolesnike. Svakodnevno liječimo 750 bolesnika u ovoj Klinici, dok je ukupno 420 djelatnika, od čega je gotovo 300 njih zdravstvenih djelatnika. Izuzetno smo ponosni na našu nastavnu i znanstvenu bazu. Puno je projekata koje provodimo u Hrvatskoj, ali i izvan granica, u sklopu međunarodnih projekata.  I to nas jako veseli. No, najveće zadovoljstvo nam itekako pružaju naši pacijenti koji nas redovito hvale. - rekao je prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, predstojnik Klinike za psihijatriju Sveti Ivan.
 
Klinika se od svog osnutka do danas profilirala u modernu psihijatrijsku ustanovu koja implementira u svoj rad specifične Programe rada, a koji predstavljaju nadstandard liječenja u psihijatriji. Imajući od uvijek pacijenta u središtu pozornosti, ne zanemaruje članove obitelji, jer je jedino takav pristup osigurao kontinuitet kvalitete liječenja.
 
„Doista smo kao Grad ponosni na ovu Kliniku koja već 65 godina slijedi najnovije stručne smjernice, kao i metode liječenja. I ono što je jako bitno, ova Klinika izrazito unaprijeđuje skrb za mentalno zdravlje svih građana Hrvatske. Jer, ovdje se ne liječe samo građani Zagreba, već iz cijele Hrvatske. Ono što bih još istaknula jest da je ova Klinika pionir kada govorimo o borbi protiv ovisnosti, ovisnosti o video igrama, internetu i sl. Izrazito je značajna dnevna bolnica i općenito briga o osobama koje su oboljele od poremećaja hranjenja. Mislim da tu nema boljih. Uz to, evo, sada mogu reći, uz veliku podršku  i ponos gradske vlasti, imamo priliku vidjeti neke nove stvari- po prvi puta u Hrvatskoj ambulanta za manjinski stres LGBTQ populacije upravo ovdje u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan. Tako da, ne samo da idu u korak s vremenom, nego, dapače, zacrtavaju neke hvalevrijedne trendove.“ - istaknula je dr. sc. Ivana Kekin, dr. med. spec. psihijatar, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.
 
Na svečanosti je prikazan kratak presjek rada Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, od samih početaka, pa sve do danas. Također, pročitano je nekoliko pjesama samih korisnika Klinike.

Prateći trendove u liječenju, Klinika se nametnula kao vodeća zdravstvena ustanova koja kontinuirano, uz timski rad i pomoć drugih zdravstvenih institucija partnera, pomiče granice u psihijatriji.

Aktualnosti/događanja