clanak False

Svečana proslava Svjetskog dana glasa

17.04.2018.

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka, Croatian Voice Foundation, Lions Clubom Zrinjevac, Muzejom Mimara, a uz potporu Hrvatske lige protiv raka, Hrvatske zajednice laringektomiranih, Hrvatskog liječničkog zbora podružnica Zagreb, Klinike za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Kliničke bolnice Merkur, Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, te Hrvatskog društva dramskih umjetnika, organizirao je obilježavanje Svjetskog dana glasa dana 16.4.2018., s početkom u 17.00 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5.

Događanje je održano pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba te uz financijsku potporu Grada Zagreba.

 
Na događanju prisutne su pozdravili organizatori događanja, predsjednik  Zagrebačke lige protiv raka, Dr.sc. Krešimir Gršić, dr.med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med. i predsjednica Lions Club Zrinjevac, dipl.iur. Draženka Buntak. Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Prof.dr. Damir Boras dao je podršku Projektu.

Prof.emeritus Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, prisutne je pozdravila u ime Gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića, dipl.politologa, pokrovitelja događanja te je ujedno otvorila i Znanstveni dio događanja.

U ime organizacijskog tima znanstvenog dijela događanja bili su prisutni: Jana i Krešimir Gršić,  Santa Večerina Volić, Nada Žiljak, Mirela Šentija Knežević, koji su svim sugrađanima zaželjeli sretan Svjetski dan glasa.
 
Obilježavanje Svjetskog dana glasa održalo se kroz konferenciju za medije te znanstveno-umjetnički i humanitarni program, a u okviru kojeg je bila izvršena i predaja donacija sakupljenih sredstava Lions Cluba Zrinjevac predstavniku Odjela za otorinolaringologiju Kliničke bolnice Merkur za kupnju dijagnostičkog uređaja za rano otkrivanje tumora grla. 
 
Umjetnički program bio je obogaćen nastupom opernih umjetnica, Lidija Horvat Dunjko i  Antonija Dunjko, dok su svoj doprinos također dao i Gospel sastav  The Messengers pod idejnim i stručnim vodstvom Matije Škvorca. Ujedno, na proslavi Svjetskog dana glasa, nastupali su i dramski umjetnici, Barbara Nola i Boris Svrtan, a otvorenje izložbe akademske slikarice Nade Žiljak  „Skriveno– infrared art“ otvorila je Lada Ratković-Bukovčan, ravnateljica Mimare.
 
Dana 16.04.2018. i 17.04.2018. održale su i predstave posvećene Svjetskom danu glasa, u HNK (G.Verdi Don Carlo), Gavelli (Proces), Komediji (Mamma mia) i u ZKMu (Črna mati zemla).
 
Cilj ovogodišnje akcije je stavljen na prevenciju, edukaciju i rano otkrivanje tumora grla. 
 
Osim ovog događanja organizirani su i besplatni pregledi za građane koji su promukli dulje od četiri tjedna, a da pritom nisu prehlađeni. Besplatni pregledi provode se u četiri zdravstvene ustanove - Klinici za tumore KBC Sestre Milosrdnice, KB Merkur, Centru za ekspertnu medicinu, poliklinici SUVAG, te na Akademiji dramske umjetnosti za studente Akademije.
 
Promjena boje glasa jedan je od najranijih simptoma karcinoma grla - glasnica. Svake se godine u Hrvatskoj otkrije preko 300 bolesnika s karcinom grla – glasnica. Većina njih dolazi u poodmaklim fazama bolesti  iako im njihov „promukli glas“ mjesecima poručuje da se nešto s glasnicama zbiva, stoga veliki je doprinos svih ustanova  u osiguravanju pregleda za građane koji su besplatni i na koje se građani mogu odazvati bez uputnice.



Letak Tumori grkljana


ARHIVA