clanak False

Svečana dodjela nagrada učenicima koji su sudjelovali u natječaju Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti

01.12.2023.
Svečanom dodjelom nagrada učenicima koji su sudjelovali u natječaju Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo .Dr. Andrija Štampar", prigodno je obilježen Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti.

Natječajem, koji je uz podršku Grada Zagreba provela Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ Dr. Andrija Štampar, željelo se potaknuti učenike završnih razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola s područja grada Zagreba da razmišljaju i progovore, iz svog kuta o ovisnostima, u svojoj školi i u svome gradu.
 
Dodjeljujući nagrade učenicima, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, ujedno i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović, istaknula je kako se program pokazao iznimno korisnim u prevenciji ovisnosti ali i edukaciji djece i mladih: „Edukacija o štetnosti svih oblika ovisnosti u toj dobi je vrlo značajna jer, govoreći istim jezikom – jezikom vršnjaka, kroz plakate i slogane, mladi se i bolje razumiju i poruke su im onda snažnije i jasnije“, kazala je pročelnica ističući kako upravo trendovi zlouporabe droga u Hrvatskoj govore da je u posljednjih nekoliko godina došlo do njihove povećane prevalencije među mladima. „Dodatno nas brine i visoka dostupnost i sve veća raznolikost droga te pojava novih psihoaktivnih tvari, kao i podatak da je među osobama koje su bile na liječenju zbog neopijatske ovisnosti najzastupljenija upravo dobna skupina od 15 do 19 godina, čak 28,9%“, zaključila je podsjećajući kako Grad Zagreb aktivno podržava različite inicijative koje promiču zdravlje i djelovanje na području ovisnosti te da je iz Proračuna Grada Zagreba u 2023. godini izdvojeno pola milijuna eura za programe koji se bave pitanjima ovisnosti, mentalnog zdravlja te podrške radu organizacijama civilnog društva. Naglasila je kako je u tijeku donošenje Akcijskog plana za djelovanje na području ovisnosti za razdoblje 2024. - 2028. te je dio mjera i  aktivnosti usmjereno na prevenciju i smanjenje rizičnih faktora za razvoj ovisnosti i ponašajnih ovisnosti djece i mladih.
 
Nagrade su učenicima, uz pročelnicu, mr. sc. Loru Vidović, uručili i proslavljeni olimpijac, sportaš, veslač Martin Sinković, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga, prof. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman, dr. med. i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar, prof. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med.

Ove godine na natječaju je sudjelovalo 124 učenika iz 27 osnovnih škola te 100 učenika iz 18 srednjih škola i natjecali su se u dvije kategorije: najbolji plakat i najbolji slogan te su nagrađena tri mjesta u svakoj od njih.
 
Nagrade u kategoriji plakata za osnovnoškolce osvojili su učenici OŠ Sesvetska Sopnica, OŠ Sesvetska Sela te OŠ Ante Kovačića, a kod srednjoškolaca najbolje plakate su izradili učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole, IV. gimnazije te IX. Gimnazije.

U kategoriji najboljih osnovnoškolskih slogana, nagrade su osvojili učenici OŠ Trnjanska i OŠ Ante Kovačića, dok su najbolje slogane među srednjoškolcima imali učenici Srednje škole za medicinske sestre Vrapče, Agronomske škole te Škole za medicinske sestre Mlinarska.

Radove učenika koji su sudjelovali na natječaju molimo pogledati ovdje, ovdje i ovdje

Aktualnosti/događanja