clanak False

Studijska posjeta izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije

22.12.2022.
Zagreb, 22.12.2022. - Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Dom zdravlja Zagreb – Istok, Centar za zdravlje mladih domaćini su dvodnevne posjete izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije, a koji su posjetili grad Zagreb s ciljem upoznavanja i razmjene iskustava o aktivnostima koje Grad Zagreb čini u području brige i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih, s naglaskom na Centar za zdravlje mladih kao primjer dobre prakse koje žele implementirati u Skopju.

U izaslanstvu su uz ministricu rada i socijalne politike Republike Sjeverne Makedonije, Jovanu Trenchevsku nazočili i voditeljica njenog ureda, Natasha DimeskaRatko Duev, dekan Filozofskog fakulteta, Skopje, Natasha Stanojkovska Trajkovska, zamjenica dekana Filozofskog fakulteta, Skopje, Sofia Georgieva, Institut za socijalni rad i socijalnu politiku te Vanja Lazaradis, IOM Sjeverna Makedonija.
 
Tom prigodom je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba održan radni sastanak na temu "Zajedno u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih: prikaz suradnje u gradu Zagrebu“.
 
Na radnom sastanku su uz izaslanstvo Republike Sjeverne Makedonije nazočili dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Ella Selak Bagarić, mag. psih., klinička psihologinja, voditeljica Centra za zdravlje mladih, Helenca Pirnat Dragičević, dipl. iur., pravobraniteljica za djecu, prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić, dr. med., ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, doc. prim. dr. sc. Vladimir Grošić, dr. med., specijalist psihijatar, subspecijalist biologijske psihijatrije, ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, specijalist pedijatar, subspecijalist dječje neurologije, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Ivana Jolić, mag. pead. soc., ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Darko Marčinko, dr. med., specijalist psihijatrije, supervizor stručnog tima službe za mentalno zdravlje Centra za zdravlje mladih, prof. dr. sc. Gordana Keresteš, Katedra za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Dunja Marušić Brezetić, prof., ravnateljica I. gimnazije, Zagreb, Daniel Milošević, voditelj projekta „Pogled u sebe“, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska, CroMSIC, Hana Škornjak, voditeljica programa "Zdravo sveučilište", Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, predstavnik Savjeta mladih Centra za zdravlje mladih.
 
U dinamičnoj razmjeni iskustava, gostima su predstavljene aktivnosti koje Grad Zagreb provodi u području zaštite i brige mentalnog zdravlja djece i mladih. Ispred Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević posebno je istaknula kako se danas više nego ikada zna kako je mentalno zdravlje preduvjet i temeljna odrednica kvalitete života te da su nažalost, poremećaji mentalnog zdravlja rastući problem cjelokupnog društva. "Nažalost, današnji užurban način života, a i pandemija uzrokovana koronavirusom i potresi koji su pogodili Zagreb tome su dodatno pridonijeli. "Istraživanja i praksa nam pokazuju koliko je izazova iza mladih. Možda nikada kao danas nismo bili potrebni djeci i mladima ali vjerujem da ćemo zajedno, u sinergiji, uspjeti pomoći im prebroditi izazove, kako bismo sutra imali zadovoljne i ostvarene pojedince.", naglasila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Helenca Pirnat Dragičević, dipl. iur., pravobraniteljica za djecu istaknula je kako je iznimno važno više se posvetiti mentalnom zdravlju djece jer istraživanja pokazuju kako su pandemija i okolnosti unatrag dvije godine ostavile tragove na pojedinoj djeci kojoj je potrebna pomoć i podrška. Također, posebno je naglasila kako je svako djetetovo nasilje određeni poziv upomoć te da jednim od najvećih problema djece u društvu označava vršnjačko, odnosno nasilje u školi te nasilje preko interneta.

Ella Selak Bagarić, mag. psih., klinička psihologinja, voditeljica Centra za zdravlje mladih u svom izlaganju istaknula je aktivnosti koje se provode u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ul. 62a te najavila kako će izaslanstvo u narednim danima posjetiti Centar za zdravlje mladih i Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te Centar za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“.

Povodom studijske posjete izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije organiziran je i svečani prijem izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije u Palači Dverce.

Svečanom prijemu nazočili su suradnici Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Centra za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb – Istok, a koji su u 2022. godini doprinijeli značajnom razvoju društva osjetljivog na potrebe djece i mladih.
 
Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, mr. sc. Joško Klisović poželio je dobrodošlicu gostima te je istaknuo kako je nažalost, dugotrajna pandemija u potpunosti promijenila živote svakoga od nas i ostavila je značajne posljedice na naše mentalno zdravlje, a ponajviše na mentalno zdravlje djece i mladih te da se potreba za unaprjeđenjem dostupnosti i kvalitete usluga u području mentalnog zdravlja dodatno ukazala i tijekom potresa koji su pogodili grad Zagreb. "Iznimno sam ponosan što Grad Zagreb spremno odgovara na izazove vezane za dostupnost usluga dijagnostike, podrške i promicanja mentalnog zdravlja u zajednici za djecu i mlade.", kazao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, mr. sc. Joško Klisović.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović naglasila je kako su unaprjeđenje i zaštita mentalnog zdravlja djece i mladih bitni za cjelokupnu društvenu zajednicu zbog podizanja kvalitete zdravlja što pridonosi osobnom zadovoljstvu, socijalnoj uključenosti i produktivnosti cijele zajednice te da je, uzimajući u obzir svakodnevni porast rizičnih čimbenika ali i činjenicu da su poremećaji mentalnog zdravlja u porastu, skrb o mentalnom zdravlju jedan od prioriteta u radu i djelovanju Grada Zagreba.

"Upravo zato je početkom 2022. godine reorganiziran rad Centra za zdravlje mladih te je stavljen naglasak na mentalno zdravlje, odnosno djelovanje savjetovališta za koje nije potrebna uputnica liječnika, koje je besplatno te koje kroz izravan dijagnostički i tretmanski rad i suradnju s drugim zdravstvenim ustanovama važna karika u rasterećenju sekundarne razine zdravstvene zaštite, prevenciji progresije simptoma te ekonomičnom upravljaju resursima u zdravstvu. Ponosni smo što u prvih 10 mjeseci 2022. godine bilježimo 3831 usluge za 984 djece, mladih i roditelja te da su u preventivne aktivnosti koje se odvijaju u zajednici uključena djeca, mladi, roditelji i stručnjaci.", istaknula je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović. ​

Aktualnosti/događanja