clanak False

Prvi Open House Zagreb festival počeo obilaskom Klinike za psihijatriju Vrapče

22.10.2023.
Obilaskom povijesne cjeline Klinike za psihijatriju Vrapče, uz stručno vodstvo ravnateljice Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Katarine Horvat-Levaj, ravnateljice Klinike za psihijatriju Vrapče prof. prim. dr.sc. Petrane Brečić, izvršne ravnateljice Festivala Open House Zagreb Tomislave Blatnik i kreativne ravnateljice Festivala Dubravke Vrgoč. otvoren je ​Festival Open House Zagreb.

Kompleks Klinike za psihijatriju Vrapče jedan je od arhitektonski najrazrađenijih zagrebačkih bolnica i fokus urbanističkoga razvoja zapadnoga dijela grada. Važan je, ne samo za razvoj historicističke arhitekture u Zagrebu nego i šire, kao jedna od prvih modernih bolničkih ustanova iz druge polovice 19. stoljeća u Hrvatskoj. Gradnja bolnice bila je povod za dolazak njemačkoga arhitekta Kune Waidmanna u Zagreb 1877. godine, koji se u gradu trajno nastanio, pridonijevši preobrazbi Zagreba nakon potresa 1880. godine u srednjoeuropski velegrad.

Uspostava Klinike za psihijatriju Vrapče označava početak istinske, sustavne brige i skrbi za osobe s psihičkom smetnjama i poremećajima na ovim prostorima, a kroz svoje djelovanje Klinika je postala, na određeni način, i svojevrsni arhetipski simbol ili možda bolje rečeno – temeljna metafora takve skrbi u Republici Hrvatskoj.

"Samim time, Klinika je kroz povijest imala, a i trenutno ima važan društveni i kulturni značaj i utjecaj, primjerice, u tome kako doživljavamo psihičke smetnje i poremećaje, u tome kako se odnosimo spram osoba koje su zahvaćene istima, u tome kako za i o istima skrbimo i brinemo te kako doživljavamo psihičko zdravlje općenito. Upravo zato držimo iznimno bitnim, kako pripadnicima opće javnosti, a tako i različitim stručnjacima, otvoriti i nastaviti otvarati vrata ove, na više razina prepoznatljive, institucije.
Isto je uvelike u skladu i s temeljnim poslanjima Klinike izravno ocrtanima u same njezine početke kojima je određeno kako Klinika ima biti ne samo lječilište i opskrbilište, nego i učilište te “hram čovječnosti”., poručuju iz Klinike

Festival Open House Zagreb zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Ovaj jedinstveni format javnog angažmana od svog prvog londonskog izdanja 1992. godine odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas mreža festivala broji 54 grada na svih šest kontinenata.

Ove je godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljen i Zagreb. Svi programi su besplatni, a kroz preko 70 obilazaka  uz stručno vodstvo, predstavit će se 35 arhitektonskih objekata.

Aktualnosti/događanja