Na temelju članka 60. stavka 1. točke 9. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 23/16, 2/18 i 23/18) i točke 7. Programa održivog razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora Grada Zagreba 2016.-2020. (Službeni glasnik Grada Zagreba 3/16), gradonačelnik Grada Zagreba 23. listopada 2019., donosi
P R A V I L N I K
O DODJELI OZNAKE “ PLAVI CEKER ”
Članak 1.
Ovim se pravilnikom razrađuje provedba Programa održivog razvoja poljoprivrede, šumarstva i ruralnog prostora Grada Zagreba 2016.-2020. u dijelu koji se odnosi na sudjelovanje u programima kvalitete proizvoda od interesa za Grad Zagreb na način da se propisuju uvjeti i postupak dodjele oznake „Plavi ceker“ koja je namijenjena označavanju, isticanju i promociji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevana i očekivana od strane potrošača (u daljnjem tekstu: Oznaka).
Oznaka je figurativni žig registriran kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske.
Nositelj Oznake je Grad Zagreb.
Članak 2.
Oznakom se mogu označavati proizvodi i kategorije proizvoda zaštićeni prema Međunarodnoj klasifikaciji proizvoda i usluga za registraciju žigova (Nicanska klasifikacija), i to:
- suhomesnati proizvodi,
- sirevi, zreli,
- vina,
- rakije,
- likeri,
- pivo,
- voćni sokovi,
- sirupi za napitke,
- prerađeni proizvodi ribarstva,
- ulja, extra djevičansko maslinovo ulje i bučino ulje,
- masti,
- octevi,
- med,
- džemovi, marmelade i pekmezi,
- suho voće,
- korice od voća (arancini i slično),
- obrađene sjemenke,
- povrće sušeno,
- konzervirano povrće,
- namazi na bazi povrća,
- paštete,
- čokolada,
- trajni kolači i keksi,
- sušena tjestenina,
- začinske soli.
U kategoriji vina Oznaka se može dodijeliti voćnim vinima, te vinima sa zaštićenom oznakom izvornosti označenim tradicionalnim izrazima: vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom ili vrhunsko pjenušavo vino
Članak 3.
Oznaka se dodjeljuje proizvodima iz članka 2. ovoga pravilnika koji udovoljavaju sljedećim uvjetima:
- da su proizvedeni na području Republike Hrvatske,
- da su proizvedeni od sirovina koje su podrijetlom iz Republike Hrvatske,
- da udovoljavaju važećim propisima iz područja hrane, a odnose se na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane,
- da udovoljavaju novim parametrima kvalitete iz Priloga 1. ovoga pravilnika.
Članak 4.
Oznaka se dodjeljuje na temelju javnog poziva za dodjelu Oznake (dalje u tekstu: Javni poziv).
Javni poziv objavljuje Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo na web stranici Grada Zagreba (
www.zagreb.hr).
Tekst Javnog poziva sadržava:
- predmet i trajanje javnog poziva;
- uvjete za dodjelu Oznake;
- posebne kriterije za proizvode, odnosno kategorije proizvoda;
- način podnošenja zahtjeva i propisanu dokumentaciju;
- postupak dodjele Oznake.
Članak 5.
Prijavu na Javni poziv mogu podnijeti obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te obrti i pravne osobe registrirane za poljoprivrednu ili prerađivačku djelatnost.
Prijava se podnosi Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo (dalje u tekstu: Ured) na obrascu (Prilog 2.) uz koji se prilaže:
- preslika rješenjao upisu u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstavaili izvod iz obrtnog odnosno sudskog registra;
- preslika dokumentacije o registraciji subjekata odnosno registraciji ili odobravanju objekta u poslovanju s hranom izdanu od nadležnog tijela;
- preslika rješenja o stavljanju u promet proizvoda sukladno važećim propisima ukoliko je primjenjivo;
- deklaracija proizvoda;
- izjava o podrijetlu proizvoda;
- preslika tehničke dokumentacije proizvoda, fotografije ambalaže proizvoda,promotivni materijal (ako posjeduje);
- preslika dokumentacije o proizvodu koja se odnosi na dokazivanje i/ili podupiranje dokaza oizvrsnoj kvaliteti proizvoda (ako posjeduje);
- jedan uzorak proizvoda za senzorsko ocjenjivanje, osim za vina;
- po potrebi jedan uzorak proizvoda za fizikalno-kemijsku analizu (kako je navedeno u Prilogu 1.);
- preslika dokaza o mikrobiološkoj ispravnosti proizvoda od strane ovlaštenih zavoda ili laboratorija, a sukladno Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu (ožujak 2011.).
Članak 6.
Ured utvrđuje potpunost prijava i udovoljavanje propisanim uvjetima iz članka 3. ovoga pravilnika, te pribavlja rezultate senzorske i po potrebi fizikalno-kemijske analize uzoraka proizvoda od ovlaštenih zavoda ili laboratorija.
Iznimno od stavka 1. ovog članka za kategoriju vina se ne pribavljaju rezultati senzorske analize, a senzorska procjena utvrđuje se sukladno rješenju o stavljanju vina na tržište.
Troškove uzimanja uzoraka, te senzorske i fizikalno-kemijske analize podmiruje Grad Zagreb.
Nakon obrade prijava Ured predlaže gradonačelniku Grada Zagreba proizvode kojima će se dodijeliti Oznaka.
Gradonačelnik utvrđuje popis proizvoda kojima se dodjeljuje Oznaka.
Popis proizvoda kojima je dodijeljena Oznaka bit će objavljen na web stranici Grada Zagreba (
www.zagreb.hr).
Popis proizvoda sadrži podatke o korisniku oznake, vrsti i količini proizvoda, te razdoblju na koje je odobreno korištenje Oznake.
Članak 7.
Podnositelj prijave bit će pisanim putem obaviješten o dodjeljivanju/ne dodjeljivanju Oznake.
Članak 8.
Grad Zagreb i korisnici Oznake će sklapati ugovor o licenci Oznake kojim se uređuju međusobna prava i obveze u vezi korištenja Oznake (u daljnjem tekstu: ugovor).
Ugovor se sklapa na razdoblje od 3 godine.
Članak 9.
Oznaka se mora koristiti u obliku istovjetnom prikazu figurativnog žiga.
Članak 10.
Kontrolu korištenja Oznake provodi Ured na način da po potrebi uzima s tržišta ili od korisnika Oznake uzorke označenih proizvoda za mikrobiološke i/ili fizikalno-kemijske analize te senzorsko ocjenjivanje proizvoda.
Kontrola korištenja pokreće se i po pritužbama potrošača na kvalitetu označenih proizvoda.
Članak 11.
Grad Zagreb otkazat će ugovor u sljedećim slučajevima ako:
1. korisnik Oznake upotrebljava Oznaku u obliku različitom od registrirane Oznake,
2. korisnik označava Oznakom proizvod kojem nije dodijeljena Oznaka,
3. kvaliteta proizvoda ne udovoljava uvjetima iz članka 3. ovoga pravilnika,
4. korisnik Oznake postupa suprotno odredbama ugovora.
Grad Zagreb će otkazati ugovor dostavom pisane obavijesti korisniku Oznake u roku od 15 dana od dana utvrđivanja nastanka okolnosti za otkaz ugovora.
Korisnik Oznake, kojem je otkazan ugovor, može se prijaviti za dodjelu Oznake nakon isteka godine dana od otkaza predmetnog ugovora.
Članak 12.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba.
PRILOG I.
Parametri kvalitete i dodane vrijednosti kojima moraju udovoljavati proizvodi s oznakom „PLAVI CEKER“
Proizvod /
skupina proizvoda |
Parametri kvalitete koji se kontroliraju pri dodjeli Oznake |
Obvezujući parametar |
Parametri koji predstavljaju dodanu vrijednost |
mikrobiološka
ispravnost |
senzorska
procjena * |
fizikalno-kemijski parametri |
1. suhomesnati proizvodi |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
nitriti ˂5 mg/kg
nitrati ˂50 mg/kg |
2. sirevi, zreli |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
udio vode u bezmasnoj tvari sira
ekstra tvrdi sir: maksimalno 51%
tvrdi sir: 49 – 56%
polutvrdi sir: 54-69%
meki sir: minimalno 67%
udio mliječne masti u suhoj tvari sira:
ekstramasni: minimalno 60%
punomasni: 45-60%
masni: 25-45%
polumasni: 10-25%
posni: maksimalno 10% |
3. vina |
vina sa zaštićenom oznaka izvornosti |
NE |
DA
kategorija „vrhunsko vino“ ili „vrhunsko pjenušavo vino“ |
ohratoksin A
maksimalno 2,0 mg/kg |
voćna vina |
NE |
DA
kategorija „pozitivno“ |
ohratoksin A
maksimalno 2,0 mg/kg |
4. rakije |
NE |
DA
kategorija „odličan“ |
udio etanola prema Uredbi 110/2008 (zadnja konsolidirana verzija)
HCN maksimalno 1 mg/l
metanol za voćne rakije:
Maksimalno 1 200 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola dobivenog od slijedećih vrsta voća ili bobica: (šljive (Prunus domestica L.),
— mirabele (šljiva žutica) (Prunus domestica L. podvrsta syriaca
(Borkh.) Janch. ex Mansf.),
— plave šljive (Prunus domestica L.),
— jabuke (Malus domestica Borkh.),
— kruške (Pyrus communis L.) osim kruške viljamovke (Pyrus
communis L. cv. „Williams”),
— maline (Rubus idaeus L.),
— kupine (Rubus fruticosus auct. aggr.),
— marelice (Prunus armeniaca L.),
— breskve (Prunus persica (L.) Batsch)
maksimalno 1 350 grama po hektolitru preračunato na 100 % vol. alkohola dobivenog od sljedećih vrsta voća ili bobica:
— kruške viljamovke (Pyrus communis L. cv. „Williams”),
— crvenog ribiza (Ribes rubrum L.),
— crnog ribiza (Ribes nigrum L.),
— oskoruše (Sorbus aucuparia L.),
— bobica bazge (Sambucus nigra L.),
— dunje (Cydonia oblonga Mill.),
— borovice (kleke) (Juniperus communis L i/ili Juniperus
oxicedrus L.) |
5. likeri |
NE |
DA
kategorija „odličan |
etanol: minimalno 15% vol. |
6. pivo |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
etanol - odstupanje od deklaracije +/- 0,5% |
7. voćni sokovi |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
Pb
za bobičasto maksimalno 0,05 mg/kg
za ne bobičasto maksimalno 0,03 mg/kg |
8. sirupi za napitke |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
šećeri (omjer fruktoze i glukoze 1:1)
Konzervansi:
sorbinska kiselina: maksimalno 300 mg/l
sorbinska kiselina i benzojeva kiselina: maskimalno 250/ mg/l
benzojeva kiselina: maksimalno 150 mg/l |
9. prerađeni proizvodi
ribarstva |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
histamin
maksimalno 100 mg/kg
Pb maksimalno 0,2 mg/kg
Cd maksimalno 0,05 mg/kg
As maksimalno 2,0 mg/kg
Hg maksimalno 0,5 ,g/kg |
10. ulja |
extra djevičansko maslinovo ulje |
DA |
DA
prema medijanu mana i voćnosti – ekstra djevičansko maslinovo ulje |
slob.mas.kis. (maksimalno 0,8 %)
peroksidni broj
(maksimalno 10 mmolO2/kg)
K232 (maksimalno 2,5)
K270 (maksimalno 0,22)
ΔK (maksimalno 0,01)
sastav masnih kiselina
benzo(a)piren maksimalno 2,00 µg/kg |
bučino ulje |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
benzo(a)piren: 2,00 µg/kg
4PAH: 10,00 µg/kg
slob.mas.kis. maksimalno 2% (2g /100 g)
peroksidni broj: maksimalno 7 mmolO2/kg |
11. masti |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
B(a)P maksimalno 2,0 µg/kg
4PAH maksimalno 10,0 µg/kg |
12. octevi |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
ukupne kiseline (minimalno 50 g/L računato kao octena kis.;˂5%)
udio alkohola (maksimalno 0,5 %vol.) |
13. med |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
udio vode manje od 18,6%
udio HMF-a u trenutku analize manje od 10 mg/kg
udio HMF-a na tržištu manje od 20 mg/kg
peludna analiza za uniflorni med |
14. džemovi, marmelade i
pekmezi |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
bez konzervansa
- sorbinska kis. i benzojeva kis. manje od 5 mg/kg
- suha tvar - prema specifikaciji proizvođača |
15. suho voće |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
SO2
(marelice,breskve, grožđe, šljive i smokve manje od 2000 mg/kg,
suhe jabuke i kruške manje od 600 mg/kg) |
16. korice od voća
(arancini i slično) |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
pesticidi - prema Uredbi 396/2005 |
17. obrađene sjemenke |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
SO2 ukoliko je više od 10 mg/kg (uvjet za deklariranje alergena) |
18. povrće sušeno |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
SO2 prema Uredbi 1333/2008 |
19. konzervirano povrće |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
konzervansi – prema Uredbi 1333/2008 |
20. namazi na bazi povrća |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
SO2 50 mg/kg |
21. paštete |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
P2O5 maksimalno 5000 mg/kg
bjelančevine minimalno 6% |
22. čokolada |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
|
23. trajni kolači i keksi |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
akrilamid
maksimalno 350 µg/kg |
24. sušena tjestenina |
DA |
DA
kategorija „odličan“ |
vlaga maksimalno 12,50 %,
kiselost najviše 5 stupnjeva |
25. začinske soli (soli sa začinskim biljem) |
DA |
NE |
aflatoksini (B1+B2+G1+G2)
˂10 µg/kg |
*Kategorije senzorske kvalitete proizvoda (osim vina)
kategorija kvalitete |
ponderirani bodovi |
apsolutno |
relativno (%) |
odlična |
17,6 – 20,0 |
88,0 - 100 |
dobra |
15,2 – 17,5 |
76,0 – 87,5 |
osrednja |
13,2 – 15,1 |
66,0 – 75,5 |
još prihvatljiva |
11,2 – 13,1 |
56,0 – 65,5 |
neprihvatljiva |
< 11,2 |
< 56,0 |