clanak False

Počinje cijepljenje protiv gripe

23.10.2023.
500.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe stiglo je u Hrvatsku te se distribuira prema zavodima za javno zdravstvo i ordinacijama obiteljske medicine.
 
Danas je u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" održana konferencija za medije u sklopu javnozdravstvene kampanje „Reagiram i preveniram" Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, povodom dolaska cjepiva protiv gripe i najave početka cijepljenja.
„Cjepivo je stiglo i u tijeku je distribucija prema županijskim Zavodima. Službeno, cijepljenje kreće 30. listopada. Međutim, to isto ovisi kada koji Zavod dobije doze cjepiva. Tako da neki mogu krenuti s cijepljenjem tijekom ovoga tjedna, a neki tek idući tjedan.“ - poručila je Vesna Višekruna Vučina, dr. med., specijalist epidemiologije, Voditeljica Odjela za cijepljenje Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, HZJZ.

Cjepivo protiv gripe preporuča se svim osobama starijim od 65 godina, onima koji imaju kroničnu nezaraznu bolest, trudnicama i zdravstvenim djelatnicima. Ono je za njih besplatno.

Uz cjepivo protiv gripe, stručnjaci pozivaju da se osobe u povećanom riziku cijepe i protiv pneumokoka, koji uzrokuje tešku upalu pluća. Ono se prima jednom u životu te je također za tu skupinu osoba besplatno. Cijepljenje se preporuča i korisnicima Domova za starije osobe.

„Naš Zavod ovaj tjedan kreće s distribucijom cjepiva prema liječnicima obiteljske medicine i domovima za starije osobe. Svaki dom ima nadležnog liječnika koji organizira cijepljenje, kako protiv gripe, tako i pneumokoka, koji uzrokuje tešku upalu pluća. Interes naših korisnika za cijepljenjem je vrlo visok, jer oni znaju koliko cjepivo štiti. U protivnom, ako se osoba koja ima kroničnu nezaraznu bolest ne cijepi, može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, pa čak i do smrtnog ishoda.“ - rekao je prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj NZJZ „Dr. Andija Štampar“.

Idućih mjeseci, ordinacije obiteljskih liječnika, zbog cijepljenja protiv sezonske gripe, ali i pneumokoka, imat će puno veći opseg rada.

„Jako je bitno pravovremeno i dobro informirati naše pacijente. Dakle, nema potrebe da pacijenti istovremeno pohrle u naše ordinacije na cijepljenje. U ovom trenutku niti jedan liječnik obiteljske medicine ne zna kada će točno dobiti doze i koliki je broj tih doza. Cijepljenje će sigurno trajati možda i dva mjeseca. Ja molim naše pacijente da se najave ili telefonski ili putem e-maila, te da shvate da je najkorisnije i najpraktičnije, na cijepljenje doći u zadnjem satu radnog vremena, kako se ne bi miješali s bolesnim ljudima.“ - poručila je Nataša Ban Toskić, dr. med., spec. obiteljske medicine, predsjednica KOHOM-a.

Kao i svake godine, cijepiti se može i u određenim ljekarnama. Cijepiti se mogu pacijenti koji imaju pravo na besplatno cijepljenje, kao i oni koji putem recepta cjepivo kupuju samostalno.

„Do prošle godine bio je velik broj ljekarni u kojima se moglo cijepiti. Međutim, ove će godine biti uključeno manji broj ljekarni, oko njih 50. Naime, Ljekarnička komora je pokrenula inicijativu da ubuduće ljekarnici cijepe u ljekarnama, a ne kako je to do sada bilo, u suradnji s obiteljskim liječnicima.  Nama je ideja da, na tragu drugih zemalja Europske unije, i hrvatski ljekarnici počinju samostalno cijepiti. I upravo je u tijeku edukacija naših kolega.“ - rekla je Ana Soldo, mag. pharm., predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, predstavnica Hrvatske koalicije za imunizaciju.

Već drugu godinu zaredom, Hrvatski savez dijabetičkih udruga uspješno provodi javno- zdravstvenu i edukativnu kampanju „Reagiram i preveniram“.

„Vidjeli smo prošle godine koliki je bio interes za cijepljenje, posebice protiv pneumokoka. Kako i dalje mnogi koji imaju kroničnu nezaraznu bolest ne znaju da postoji cjepivo protiv te bolesti, vjerujemo da će se, uz cijepljenje protiv gripe, cijepiti i protiv pneumokoka. Jako je bitna komunikacija jer jedino tako ćemo doprijeti do svijesti naših građana. Zato su glavne zvijezde, da tako kažem, naše kampanje, osobe koje doista imaju neku kroničnu nezaraznu bolest, jer se s njima ljudi najbolje mogu poistovjetiti.“ - poručila je Zrinka Mach, mag. soc. greont., predsjednica HSDU-a, Voditeljica kampanje „Reagiram i preveniram“.

Kampanja „Reagiram i preveniram“ provodi se uz potporu i suradnju svih relevantnih zdravstvenih institucija, kao i stručnjaka.

Cijepim se

Aktualnosti/događanja