clanak False

Otvorena dvodnevna konferencija _ Transformacija institucija skrbi za mentalno zdravlje promicanja kulture oporavka i poštivanja ljudskih prava

06.06.2023.
S ciljem promicanja oporavka i zaštite prava osoba s duševnim smetnjama, a posebice preporuka usmjerenih reorijentaciji i transformaciji sustava skrbi za mentalno zdravlje kroz učinkovitije, pravovremene i sveobuhvatnije zadovoljenje njihovih potreba, danas je u Klinici za psihijatriju Vrapče otvorena dvodnevna konferencija pod nazivom ”Transformacija institucija skrbi za mentalno zdravlje promicanjem kulture oporavka i poštivanja ljudskih prava”. Konferencijom se ujedno i obilježava nacionalni Dan prava osoba s duševnim smetnjama koji se od 2011. g. održava 6. lipnja.
 
Govoreći o načelima ljudskih prava, moramo komunicirati i predrasude i  negativne stavove prema oboljelima od duševnih bolesti, o stigmi i diskriminaciji u različitim područjima života,  odnosno o manjku razumijevanja prema potrebama osoba s duševnim smetnjama“, kazala je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović. „Upravo ovakve teme i potvrđuju da su u Klinici za psihijatriju Vrapče, unatoč različitim izazovima, ljudska prava ono o čemu se aktivno i neizostavno promišlja u svakodnevnom radu što držim iznimno važnim“, naglasila je, pozdravljajući sudionike skupa i najavljujući podršku Grada Zagreba Klinici u projektima uvođenja relaksirajuće glazbe na akutnim odjelima bolnice, ali i drugim aktivnostima kojima će se poticati socijalno uključivanje oboljelih.
 
Osvrćući se na unaprjeđenje usluga mentalnoga zdravlja u postpotresnom i postpandemijskom Zagrebu, kao jednom od prioriteta aktualne gradske vlasti, pročelnica se osvrnula na činjenicu da su potrebe svakim danom veće, a prostorni i kadrovski kapaciteti sve ograničeniji. „Pored toga, zdravstvene i socijalne usluge Grada Zagreba u značajnoj mjeri koriste i osobe koje nemaju prebivalište u Zagrebu i zato pozivamo na suradnju sve druge dionike državne razne, udruge, stručnjake, na zajedničko promišljanje i iznalaženje rješenja.“, kazala je, navodeći pritom brojne nadstandarde koje u zaštiti mentalnoga zdravlja osigurava Grad Zagreb, a za korisnike su besplatni: od psihosocijalnih usluga Centra Luka Ritz, Centra za zdravlje mladih pri Domu zdravlja Zagreb Istok, Centra za mentalno zdravlje u zajednici pri Domu zdravlja Zagreb – Zapad, do preventivnih programa i savjetovališta koje provodi NZJZ Štampar, ali i kroz Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba i online platforme Mentalno zdravlje. „Ne bježeći od problema, nama u administraciji je važna sveobuhvatna i cjelovita briga o osobama s problemima mentalnog zdravlja i duševnim smetnjama i s tom porukom želim što uspješniju konferenciju, ali pozdravljam i konkretne zaključke koji će nam biti od velike pomoći u promišljanju i planiranju daljnjih projekata i aktivnosti“, zaključila je pročelnica Vidović.
 
Kroz tri stoljeća i 144 godine kontinuiranog rada, Klinika za psihijatriju Vrapče vodeća je hrvatska psihijatrijska ustanova u zaštiti prava psihijatrijskih bolesnika, a njeni su stručnjaci dali ogroman doprinos u izradi Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, temeljnog pravnog okvira zaštite prava naših bolesnika u suvremenoj Hrvatskoj. „Iza nas je dug i bremenit put tijekom kojeg smo od „utočišta“ prerasli u suvremenu psihijatrijsku ustanovu. Sukladno novim stručnim i znanstvenim promišljanjima, inovativnim i sveobuhvatnim terapijskim postupcima i naši terapijski ciljevi su sve viši. Koncept kulture oporavka predstavlja za sve nas novi stručni izazov.“, kazala je u svom prigodnom obraćanju prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.
 
Konferenciju organiziraju Klinika za psihijatriju Vrapče i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji i uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije – Ureda u Hrvatskoj, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog psihijatrijskog društva.
 
Prigodnim riječima obratili su se potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Maja Grba Bujević, izaslanica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH primarijus Iva Pejnović Frenelić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč – Knežević, predsjednik Hrvatske liječniče komore dr. Krešimir Luetić,  prof. dr. sc. Darko Marčinko, specijalist psihijatrije KBC Rebro.

Više o konferenciji molimo pročitati ovdje
 
 

Aktualnosti/događanja