clanak False

Održana konferencija za medije povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti

15.11.2023.
Zagreb, 15.11.2023. - Danas se u Gradskoj upravi Grada Zagreba održala konferencija za medije povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti. Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje  i osobe s invaliditetom i ove godine sudjeluje u obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a koji se svake godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca.

Dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe sa invaliditetom istaknula je kako je potrebno zagovarati projekte i aktivnosti koji se provode s ciljem zaštite zdravlja djece, mladeži i obitelji i promoviranja zdravih stilova života. "Prateći trendove te uzimajući u obzir važnost javnozdravstvenog problema kojeg ovisnosti uzrokuju ali i činjenicu da su ovisnosti globalni problem, Grad Zagreb uistinu posebnu pažnju posvećuje ovom problemu te smo stoga, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb pripremili brojna događanja i niz aktivnosti kojima će zdravstvene ustanove prigodno obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti" naglasila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, istaknuvši kako će Grad Zagreb i dalje snažno podržavati inicijative i aktivnosti s ciljem informiranja javnosti o problematici ovisnosti te će zajedničkim snagama nastaviti podržavati programe prevencije, resocijalizacije i rehabilitacije osoba koje imaju problema s bilo kojim oblikom ovisnosti ili ovisničkog ponašanja.

Aktivnosti Grada Zagreba i suradnih ustanova, kojima će se obilježiti ovogodišnji Mjesec borbe protiv ovisnosti 2023. molimo vidjeti ovdje

Mr. Željko Petković, sveučilišni specijalist kriminalističkog istraživanja, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za suzbijanje zlouporabe droga govorio je o nacionalnom strateškom okviru djelovanja na području ovisnosti i povezanih trendova te predstavio SOS info liniju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojom se pružaju informacije građanima kome se obratiti za pomoć ukoliko oni ili netko njima blizak ima problem s drogom, alkoholom, kockanjem, igranjem video igara ili prekomjernim provođenjem vremena na internetu.

Izv. prof. dr. sc. Martina Rojnić Kuzman, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih ovisnosti predstavila je rad Povjerenstva u proteklih godinu dana te pozvala sve zainteresirane dionike na suradnju kako bi se zajednički osmislili i provodili projekti koji bi učinkovito doprinijeli smanjenju problematike ovisnosti i ponašajnih ovisnosti.

Goran Lauš, stručni specijalist kriminalistike, voditelj Službe kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke prezentirao je statističke pokazatelje iz domene kriminaliteta droga u proteklih 10 mjeseci tekuće godine kao i aktualne trendove stanja kriminaliteta droga na području Policijske uprave zagrebačke te predstavio rad Policijske uprave zagrebačke u području prevencije ovisnosti kao i aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dr. med., spec. psihijatrije, predstojnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC-a Sestre Milosrdnice prezentirao  je koherentnost politika prevencija ovisnosti dajući svoj svoj osvrt na problematiku konzumacije droga te ukazao na ukazao na važnost prevencije.

Aktualnosti/događanja