clanak False

Održana javnozdravstveno - preventivna akcija "Djeluj sada!"

17.06.2023.
Najposjećenija javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom “Djeluj sada!” održana je danas, 17. lipnja na SRC Bundek.

Akciju je organizirao Grad Zagreb u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb te Međunarodnom udrugom studenata medicine Hrvatska – CroMSIC. 

Dvadeset liječnika specijalista pregledavalo je građane tijekom cijeloga dana, a za najmlađe su održane edukativne radionice o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu.
 
Tijekom akcije pregledano je ukupno 1.057 građana od čega je kod 21 osobe postavljena sumnja na melanom. Kod 111 osoba postavljena je sumnja na drugu vrstu zloćudnih tumora kože te je 215 osoba s atipičnim madežima, koje je potrebno redovito pratiti, a pojedine i kirurški odstraniti.

Podršku akciji "Djeluj sada!" dao je i gradonačelnik Grada Zagreba. "Svijest javnosti o ranom otkrivanju raka kože još uvijek je relativno niska među našim sugrađanima stoga su javnozdravstvene preventivne akcije ovog tipa od neizmjerne važnosti", kazao je gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević posebno istaknuvši kako organizirana prevencija i rano otkrivanje bolesti nikako ne bi trebali biti nadstandard već zdravstvena usluga dostupna svima i uvijek te da je potrebno uvođenje ovakvih preventivnih programa i u drugim gradovima.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović kazala je kako je u okviru ovog projekta kroz 16 godina obuhvaćeno 70.000 korisnika na način da su se uz preventivne preglede provodile i edukacije zdravstvenih voditelja i roditelja u vrtićima o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te edukacije članova sportskih klubova koji djeluju na otvorenom.  "Jedan od naših vodećih javnozdravstvenih prioriteta je svakako prevencija malignih bolesti – raka kože, dojke, raka vrata maternice i debelog crijeva, u koje dodatno Grad Zagreb ulaže značajna financijska sredstva kroz projekte javnozdravstvenog nadstandarda", istaknula je pročelnica Vidović.
 
Izv. prof. dr. sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije, subspecijalist dermatološke onkologije, predsjednica Udruge „Zdravi pod suncem“ podsjetila je kako se rak kože može pobijediti ako se otkrije na vrijeme te da je važno kontinuirano provoditi edukaciju o načinima prepoznavanja tumora kože i važnosti samopregleda madeža ABCDE metodom kao i informiranje o štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje te pravilnim načinima zaštite od UV zračenja.


Liječnici Gradskog društva Crvenog križa Zagreb tijekom akcije prezentirali su kako pružiti pomoć i kardiopulmonalnu reanimaciju osobi koja je bez svijesti i koja ne diše. Vodoopskrba i Odvodnja - VIO d.o.o. osigurala je cisternu s vodom za piće, za okrijepu građana.

Aktualnosti/događanja