clanak False

Održana javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Dana narcisa

25.03.2023.
Diljem Hrvatske, pa tako i u Zagrebu, svake godine, prve subote proljeća, prigodno se obilježava Dan narcisa, koji je posvećen podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojki i redovitog odlaska na preglede.

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u suorganizaciji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb te uz podršku partnera, danas je na Trgu bana Josipa Jelačića održana javnozdravstvena akcija tijekom koje su, unaprijed naručene pacijentice, imale priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja. Uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu prodaju narcisa Zagrepčanke i Zagrepčani su mogli saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

Ono što nam je svima, nažalost, poznato jest da je rak dojke veliki javnozdravstveni problem. No ohrabruje činjenica da se u borbi s tom opakom bolešću, s brojnih razina, ulažu iznimni napori kako u njenom ranom otkrivanju tako i u samom liječenju“ kazala je tom prigodom izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović, napomenuvši kako na godišnjoj razini u Zagrebu bilježimo gotovo 700 novooboljelih žena, a prema podacima o smrtnosti, od raka dojke u Zagrebu godišnje umre više od 150 žena.

"Zato, polazeći od sebe same, pozivam svakog pojedinca da bude ambasador prevencije u svojoj sredini i potiče svoje bližnje na redovite, preventivne preglede, na brigu o zdravlju ali i da u većoj mjeri pruži podršku oboljelima na putu željenog ozdravljenja“, zaključila je pročelnica, mr. sc. Lora Vidović.

Javnozdravstvenoj akciji pridružili su se i ministar zdravstva, izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Renata Sabljar Dračevac, dr. med., spec. psihijatar, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, mr. sc. Joško Klisović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić te ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Petar Penava, dip. oec.


Dan narcisa upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena – raka dojke. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

Kao jedan od brojnih nadstandarda, Grad Zagreb osigurava sredstva za provedbu Programa preventivne mobilne mamografije, koji je usmjeren ženama od 40 do 49 godina te starijima od 69 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, a koji obuhvaća žene od 50. do 69. godine. Za provođenje navedenog programa nabavljen je i jedan od najsuvremenijih digitalnih uređaja kao i mamografsko vozilo, čime su Grad Zagreb i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ osigurali najviše standarde provođenja programa probira. 

Aktualnosti/događanja