clanak False

Održana javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina 2023.

01.02.2023.
Zagreb, 01.02.2023. - Danas je u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i Grada Zagreba, a uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Zagreb na Trgu Petra Preradovića održana javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina".

U tu svrhu, postavljene su tri pagode za pregled, a građani su imali prigodu razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara. Uz savjetovanje sa stručnjacima iz područja neurologije o riziku nastanku moždanog udara, za građane je bilo organizirano mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka, mjerenje tjelesne mase te indeks tjelesne težine.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović kazala je kako je cilj javnozdravstveno - edukativne kampanje „Dan crvenih haljina“ podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

"Moždani udar u žena je često nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen stoga pozdravljam svaku aktivnost koja može pridonijeti smanjenju stope umrlih od moždanog udara, kao i stope invalidnosti kao posljedice moždanog udara. Znajući da će svaka peta žena doživjeti moždani udar, a od toga će se kod svake treće dogoditi smrtni ishod te znajući da svake godine moždani udar ubije više žena nego karcinom dojke, tim više sam osobito ponosna što je Grad Zagreb pokrovitelj i suorganizator ove iznimno važne edukativne kampanje. Prepoznajući problematiku i opasnosti moždanog udara, Grad Zagreb podupire javnozdravstvene akcije kojima se ukazuje na prepoznavanje i prevenciju moždanog udara i koje za cilj imaju podizanje svijesti građana o čimbenicima rizika kao i promociji odgovarajućih mjera koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara te doprinose očuvanju zdravlja", istaknula je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović.


Aktualnosti/događanja