clanak False

Održana javnozdravstvena akcija cijepljenja studenta protiv HPV-a

23.10.2023.
Zagreb, 23.10.2023. - Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) virusna je infekcija koja se uglavnom prenosi izravnim spolnim kontaktom sa zaraženom osobom. Riječ je o najčešćoj spolno prenosivoj infekciji, a visokorizični tipovi HPV-a mogu uzrokovati nekoliko vrsta raka od kojih je najčešći rak vrata maternice i glavni je razlog zašto se pokrenuo razvoj cjepiva protiv HPV-a. Shodno navedenom, cjepivo protiv HPV-a preporučuje se radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i njenih štetnih posljedica, prvenstveno određenih karcinoma te se preporuča da se mlade osobe do 25 godina starosti cijepe protiv HPV-a.

Slijedom kontinuiranih aktivnosti i zalaganja koje Grad Zagreb provodi i čini u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih, Grad Zagreb, Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Međunarodna udruga studenata medicine – CroMSIC organizirali su javnozdravstvenu akciju cijepljenja studenata protiv HPV-a u Studentskom centru, Savska cesta 25.

U iznimno posjećenoj današnjoj javnozdravstvenoj akciji, u periodu od 10:00 do 12:00 sati procijepljena je čak 91 osoba prvom dozom! 


Uz organizirano cijepljenje studenata protiv HPV-a, tom prigodom su se promovirale i usluge koje Grad Zagreb s partnerima u Centru za zdravlje mladih osigurava za mlade, Heinzelova ul. 62a, a koje su dostupne bez uputnice i potpuno su besplatne: cijepljenje protiv HPV-a, preventivne ginekološke preglede, savjetovanje o reproduktivnom zdravlju te testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju.

Svoje aktivnosti studentima su predstavile i Međunarodna udruga studenata medicine – CroMSIC i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa - HUHIV.

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), dr. sc. Mirela Šentija Knežević podsjetila je kako kako se mladi do 25 godina starosti mogu cijepiti svaki ponedjeljak u Centru za zdravlje mladih, u vremenu od 15.30 do 18.30 sati te da je program preventivnih ginekoloških pregleda i savjetovanje namijenjen djevojkama i ženama do 29 godina koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta i da su usluge Ginekološke ambulante i savjetovališta dostupne bez uputnice i besplatno ponedjeljkom i utorkom od 15.00 do 20.00 sati. Također, kazala je i kako je savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju dostupno, također u Centru za zdravlje mladih, utorkom i četvrtkom, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati te da je za usluge cijepljenja protiv HPV-a i besplatnih, preventivnih ginekoloških pregleda potrebno prijaviti se putem aplikacije Terminko dok je testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju omogućeno po principu drop in i nije potrebna prethodna predbilježba.