clanak False

Konferencija za medije Story PINK RIBBON dm i Story

04.10.2022.
Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj je u 2018. godini zabilježeno 2845 slučajeva raka dojke (stopa 134,7/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2020. godini 722 žene (stopa 34,7/100.000).  

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke kada se diljem Republike Hrvatske organiziraju brojne javnozdravstvene manifestacije kojima se želi ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke te odlaske na redovite dijagnostičke preglede.

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

Danas se na inicijativu i u organizaciji udruge P.I.N.K.-life održala konferencija za medije Story PINK RIBBON dm i Story, u Centru Bundek.

Tom prigodom je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Romana Galić zahvalila udruzi P.I.N.K. – life na njenom predanom radu koji udruga ulaže u osvještavanje šire javnosti o važnosti preventivnih pregleda, jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podršci svim oboljelima. 

"Posljednjih nekoliko godina se u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti napravilo mnogo, no još uvijek ima prostora za unaprjeđenje. Svatko od nas, svaki pojedinac mora biti ambasador prevencije u svojoj okolini i poticati svoje bližnje na redovite, preventivne preglede, na brigu o svom zdravlju te da u većoj mjeri pomognemo onima koji su već oboljeli!", istaknula je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Romana Galić

U nastavku je kazala i kako je posebno ponosna što je Grad Zagreb među prvim lokalnim zajednicama u Republici Hrvatskoj prepoznao veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ započeo s provođenjem Programa preventivne mobilne mamografije još 2004. godine te je tijekom proteklih 18 godina u programu pregledano više od 52.000 žena.  

 

Aktualnosti/događanja