clanak False

Konferencija – „Hrana nije otpad: Nauči više! Učini više!“

18.07.2023.
U organizaciji Grada Zagreba, Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, dana 04.07.2023. održana je Konferencija „Hrana nije otpad: Nauči više! Učini više!“ u Zagrebačkom inovacijskom centra d.o.o. - ZICER, na Zagrebačkom Velesajmu.



S ciljem promicanja društvene odgovornosti Grad Zagreb je među prvima potpisao dobrovoljni sporazum za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane s Ministarstvom poljoprivrede. Sporazum su potpisale različite skupine dionika, uključujući subjekte u poslovanju s hranom iz sektora primarne proizvodnje, proizvodnje i prerade hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja kojima potiče njihovu međusobnu suradnju i dijalog, razmjenu iskustva te definiranje zajedničkih ciljeva i aktivnosti. Cilj sporazuma je zajednički doprinos u ostvarenju smanjenja otpada od hrane u RH za 30 posto do 2028. godine. Sklapanje Dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ provodi se u okviru provedbe Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine kojeg je Odlukom donijela Vlada RH te reformske mjere „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane“ iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021.-2026.

U Hrvatskoj se godišnje baci 286.379 tona hrane odnosno oko 71 kilogram po glavi stanovnika što je ekvivalent vrijednosti od oko 600 milijuna dolara. Prosjek po glavi stanovnika, kada je riječ o bacanju hrane u EU je 131 kilogram, a u svijetu čak 160 kilograma hrane. Od ukupno odbačene hrane u Hrvatskoj 76 posto dolazi iz kućanstava, a 24 posto iz poslovnog sektora.

Cilj je konferencije  bio okupiti 12 potpisnika s područja grada Zagreba te ostale zainteresirane za ovu temu i ostvariti zajedničku suradnju u svrhu sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane.



Na Konferenciji su nakon uvodnog govora Ane Pavičić Kaselj, pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje te Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, održali prezentacije Marija Batinić Sermek voditeljica Službe za kvalitetu hrane i informiranje o hrani Ministarstva poljoprivrede i Emil Tuk pomoćnik sektora za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo gradskog Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.



Stručna izlaganja održali su kao i sudjelovali u raspravama predstavnici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dukata d.d., Udruge za promicanje vrijednosti hrvatske gastronomske i enološke baštine „Gastronomadi“, Ustanove Dobri dom, Konzum plusa d.o.o., Reto centra Zagreb, VeeMee d.o.o. i Crvenog križa grada Zagreba te Marijan Marjanović vlasnik Stancija San Antonio i hrvatski kuhar Mate Janković. Milanska tvrtka Bella Dentro je u koordinaciji s Talijanskim veleposlanstvom u Zagrebu prikazala video izlaganje o jednom inovativnom pristupu i pogledu na prave vrijednosti voća i povrća, pod nazivom - lijepa iznutra i iznijela način na koji posluju, u kojem je glavni postulat da se ništa ne baca. Također su konferenciji prisustvovali predstavnici NZJZ „dr. Andrija Štampar“, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske poljoprivredne komore, Zagrebačkog maslinarskog instituta, Saveza pčelara udruge grada Zagreba, Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Nestlé Adriatica d.o.o., Grada Mladih, Tomislavova doma i TA Snježna kraljica, Zvijezde plus d.o.o., tvrtke Caritasa zagrebačke nadbiskupije, Pučke kuhinje, Prijatelja životinja, Fortenova grupe, Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Grada Velike Gorice, Čistoće Velika Gorica te drugi zainteresirani dionici. 

Sudionici su kroz tri panela na temelju stručnih i iscrpnih izlaganja te rasprava razmijenili znanja, praktična iskustva i ideje na koji način se može spriječiti i smanjiti nastajanje otpada od hrane.



Panel 1: Sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane u primarnoj proizvodnji, te proizvodnji i preradi hrane
Moderator: Miroslav Kuskunović
Prezentacija: PBF
Sudionici:
 -  Marijan Marjanović
, vlasnik STANCIJE ST. ANTONIO d.o.o., iz Vodnjana
 - prof.dr.sc. Branka Levaj, Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo s PBF-a
 -  prof.dr.sc. Jana Šic Žlabur, Agronomski fakultet u Zagrebu
 - Kristina Klarić Rubčić, voditeljica Korporativnih komunikacija, Dukat d.d.
Panel 2: Sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane u HORECA sektoru
Moderator: Leticija Hrenković
Prezentacija: Robert Ripli

Na ovu temu razgovaralo se s Robertom Riplijem iz Udruge za promicanje vrijednosti hrvatske gastronomske i enološke baštine „Gastronomadi&quot“, kuharom Matom Jankovićem i Alenom Županom ravnateljem Ustanove Dobri dom Grada Zagreba.
Panel 3: Sprječavanje i smanjivanje otpada od hrane u trgovini te kako pomoći potrebitima
Moderator: Miroslav Kuskunović
Sudionici:
- Mira Kraljić,
Voditeljca Odjela zaštite okoliša iz Konzum plus d.o.o.
- Marijo Bandić,  predsjednik Reto centra
Marko Kozjak, vlasnik i direktor VeeMee d.o.o.
Luka Jalžabetić, voditelj socijalne samoposluge Crveni križ Zagreb.