clanak False

Hrvatski dan nepušenja – dan bez duhanskog dima

22.02.2023.
Hrvatski dan nepušenja – dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja. Povodom toga 22. veljače 2023., Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno s Nacionalnim povjerenstvom za borbu protiv pušenja Ministarstva zdravstva organizirao je okrugli stol u prostorijama edukacijskog centra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 12.

Okrugli stol je okupio stručnjake koji su svojim predavanjima ukazali na štetnost konzumacije duhana i duhanskih proizvoda. Prikazano je kako duhan i duhanski proizvodi, osim svoje štetnosti za mentalno zdravlje i više organskih sustava u čovjeku, ostavljaju i loš utjecaj na okoliš.

Predstavljeni su rezultati Međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika – HBSC iz 2022.godine koji ukazuju da je Hrvatska i dalje na visokom mjestu u prevalenciji pušenja učenika.

Pokazan je rad i pristup u Školi nepušenja koje ulažu velike napore sa svojim korisnicima u prestanku pušenja. Zaključeno je kako je jedino prestanak pušenja najbolja opcija u prevenciji razvoja različitih teških zdravstvenih stanja.

Na održanom okruglom stolu nazočili su i predstavnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.


Izvor:  HZJZ

Aktualnosti/događanja