clanak False

Europski tjedan mentalnog zdravlja 2023.

21.05.2023.
Ove godine se u razdoblju od 22. do 28. svibnja 2023. obilježava četvrti Europski tjedan mentalnoga zdravlja. Obilježavanje je pokrenula organizacija Mental Health Europe, s ciljem osvještavanja važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca i zajednice. Stoga je ove godine kao tema vodilja obilježavanja diljem Europe predložena upravo tema MENTALNO ZDRAVE ZAJEDNICE.

Cilj je akcijama i aktivnosti povećati razumijevanje i učenje o mentalnom zdravlju u našim zajednicama – u školama, na radnim mjestima i kod kuće kako bi svatko mogao napredovati, rasti i cvjetati u svakom razdoblju svog života.

Mentalno zdravlje je neizostavan dio sveukupnog zdravlja, a dobro mentalno zdravlje je mnogo više od odsutnosti psihičkih bolesti i poremećaja. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoj puni potencijal, može se nositi s normalnim stresnim životnim situacijama, može produktivno raditi  i doprinositi svojoj zajednici. Mentalno zdravlje je univerzalno i neophodno za osnaživanje i napredak svake zajednice, a važno je u tome djelovati zajedno – svi sektori i dionici društva i zajednice. Mentalno zdrave zajednice omogućuje nam da napredujemo bez straha od stigme ili diskriminacije. Posebno je važna briga za mentalno zdravlje djece i mladih u zajednici.

U većini europskih zemalja problemi mentalnog zdravlja djece i mladih zadnjih se nekoliko godina udvostručuju. Potrebno je brzo djelovanje na europskoj i nacionalnim razinama, ali i u zajednicama gdje mladi žive, rade, uče i igraju se. U skladu s porukom ovogodišnjeg Europskog tjedna mentalnog zdravlja kako je  „svima, i mladima i starima, potrebno bolje razumijevanje, znanje, vještine i podrška da bismo se brinuli o svom mentalnom zdravlju“,  ključno je podići razinu mentalnozdravstvene pismenosti odraslih koji brinu o djeci i mladima.

Samim podizanjem svijesti o mentalnom zdravlju, povećanim razumijevanjem za teme vezane uz mentalno zdravlje i mentalne poteškoće, imamo priliku smanjiti predrasude i diskriminaciju vezanu uz mentalne poremećaje i stereotipe o osobama koje boluju od mentalnih poremećaja. Isto tako, što je manja stigma, pojedinac u društvu će se osjećati sigurnije i spremnije tražiti pomoć i podršku, kako od strane stručnih osoba (psihijatar, psihoterapeut, psiholog), tako i od strane svoje obitelji, prijatelja, poslodavca i ostalih članova šire društvene zajednice.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Europski tjedan mentalnog zdravlja 2023. obilježit će sljedećim aktivnostima:


Interaktivna radionica povodom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja 2023.

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, udruga CroMSIC, Dom zdravlja Zagreb-Zapad i Centar za zdravlje mladih povodom Europskog tjedna mentalnog zdravlja organiziraju interaktivnu radionicu. Radionica se održava u utorak, 23. svibnja 2023. godine, u vremenu od 17:00 do 18:30 sati. Mjesto održavanja je dvorana u Centru za zdravlje mladih u Heinzlovoj 62a. U interaktivnoj okolini s naglaskom na grupni pristup očekuje Vas razgovor o temama koje se u društvu ponekad nevoljko spominju, za koje možda do sada niste čuli, a koje sigurno svakodnevno živite. Kako su emocije, naše ponašanje i drugi ljudi oko nas važni za našu dobrobit? Kako je (o)čuvanje vlastite dobrobiti važno za nas same? Poveznica za prijavnicu: https://forms.gle/eZZy8fKRXmBgmjML8

Edukativno-konzultativni skup stručnjaka i donositelja odluka „Pravodobno postupanje i unaprjeđenje podrške obitelji u slučaju kad su roditelji u problemu ovisnosti“
Edukativno-konzultativni skup stručnjaka i donositelja odluka „Pravodobno postupanje i unaprjeđenje podrške obitelji u slučaju kad su roditelji u problemu ovisnosti“ održat će se u suradnji Centra za žene, majke i djecu RETO, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za suzbijanje zlouporabe droga i Grada Zagreba, Gradskog ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Događanje će se održati 31. svibnja i 1. lipnja 2023. godine na „Tribini Grada“, Kaptol 27. Cilj ovakvog skupa, koje se  u svibnju organizira i u Splitu, je osnaživanje profesionalnih kompetencija u osmišljavanju najprikladnijih  rješenje i poduzimanju koraka u specifičnim izazovima koji ih očekuju u radu s roditeljima s problemom ovisnosti s naglaskom na majke s djecom u odnosu na potrebu dugotrajnog liječenja ovisnosti. Predviđeno je sudjelovanje stručnjaka iz različitih područje, predstavnika Hrvatskog zavoda za socijalni rad- podružnica Zagreb, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sudstva, zdravstva kao i organizacija koje imaju primjere dobre prakse i dr. Na skupu će biti predstavljen i Priručnik za stručnjake koji rade s obitelji u  slučaju kad roditelji imaju  problem ovisnosti.

Prigodno osvjetljenje zida fontana HBZ-a

Na zamolbu Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje, povodom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja prigodno će se osvijetliti vodeni zid fontana HBZ-a dana 24. svibnja 2023. Tom prigodom će se na vodenom zidu fontana projicirati simbol zelene vrpce. Zelena vrpca međunarodni je znak i simbol solidarnosti i potpore mentalnom zdravlju te cilju smanjenja stigme i diskriminacije.



Web portal „Mentalno zdravlje grada Zagreba“
Ovim putem podsjećamo kako je Grad Zagreb izradio web portal „Mentalno zdravlje grada Zagreba“. Uzimajući u obzir svakodnevni porast rizičnih čimbenika, ali i činjenicu da su poremećaji mentalnog zdravlja u porastu, skrb o mentalnom zdravlju jedan je od prioriteta u radu i djelovanju Grada Zagreba. Potreba za unaprjeđenjem dostupnosti i kvalitete usluga u području mentalnog zdravlja, dodatno se ukazala tijekom COVID-19 pandemije i  potresa koji su pogodili grad Zagreb, a s ciljem zaštite mentalnog zdravlja građana grada Zagreba. Ovaj web portal služi kao centralno mjesto informiranja građana o mentalnom zdravlju. Ovdje su objedinjene stručne informacije koje široj javnost nude savjetodavnu pomoć te građane usmjeravaju prema institucijama u kojima mogu potražiti pomoć. Partneri na projektu (zdravstvene ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb: Dom zdravlja Zagreb – Centar, Dom zdravlja Zagreb – Istok, Dom zdravlja Zagreb – Zapad, Klinika za psihijatriju Vrapče, Klinika za psihijatriju „Sveti Ivan“, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba) sudjeluju dobrovoljno te se portal redovito ažurira novim važnim i stručnim informacijama.


Aktualnosti/događanja