clanak False

Dan svjesnosti o gastroshizi 2022.

21.07.2022.
Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta. The Global Gastroschisis Foundation povezuje obitelji iz cijelog svijeta, a nedavno su se preko te organizacije povezale i obitelji iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Sve bebe rođene u zadnje dvije godine na područjima tih država, a čije su obitelji registrirane u organizaciji i podijelile svoje priče, vrlo brzo su se oporavile. U bolnici su provele prosječno 6 tjedana, uz 1-2 operacije, a danas žive bez ikakvih posljedica sa svojim roditeljima kod kuće.
 
The Global Gastroschisis Foundation je osnovala Meghan Raunen 2009. godine u spomen svog sina Averyja koji je živio 4 mjeseca, a umro je 30.7.2009. To je razlog zašto je baš 30.7. odabran za dan svjesnosti o gastroshizi. Tijek oporavka uključuje i parenteralno hranjenje te hranjenje putem sonde, kroz koju se nekad sadržaj želuca izvlači van. Kada je sadržaj koji se izvlači iz sonde počne biti zelen (nijansa lime green), to je znači da su se crijeva probudila, da probava radi i da je beba potencijalno spremna za normalno hranjenje. To je prvi znak da oporavak ide u dobrom smjeru. Zato je zeleno službena boja gastroshize.
 
Kako bi se podigla svijest o gastroshizi, diljem svijeta je organizirano osvjetljenje raznih znamenitosti zelenom bojom 30. srpnja svake godine. Hrvatska će ove godine sudjelovati treći puta, a interes za osvjetljenjem 30. srpnja 2022. pokazalo je 32 gradova i općina. Također, će po prvi puta svijetliti i Slovenija, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Tom prigodom su obitelji iz tih država izradili motivacijski plakat koji razbija mitove da je gastroshiza nespojiva s normalnim životom.
 
Gastroshiza se javlja prosječno u 1 : 2 000 slučajeva, a uzrok je do dan danas nepoznat. Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle, saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući. Nakon odabira bolnice, sve daljnje odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će se baviti djetetom.
 
Za emocionalnu i informativnu podršku, budući (i sadašnji) roditelji djeteta s gastroshizom mogu se javiti lokalnim volonterima u The Global Gastroschisis Foundation:
• margareta@averysangels.org (Hrvatska)
• marija@averysangels.org (Hrvatska i Crna Gora)
• adelisa@averysangels.org (Crna Gora i Makedonija)
• azra@averysangels.org (Slovenija)
• nina@averysangels.org (Srbija)



Mnogi gradovi diljem Republike Hrvatske će u znak podrške oboljelima od gastroshize te s ciljem podizanja svjesnosti šire javnosti o gastroshizi​ prigodno osvijetliti znamenitosti 30.07.2022. Grad Zagreb prdružit će se toj inicijativi prigodnim osvjetljenjem Meštrovićevog paviljona u zelenoj boji.
 
Internacionalni dan Gastroshize u Hrvatskoj 30.7.2022.
Bjelovar - paviljon na Trgu Eugena Kvaternika
Čakovec - fontana u Perivoju Zrinskih
Daruvar - dvorac grofa Jankovića
Dubrovnik - mala Onofrijeva fontana
Durđevac - Stari Grad
Karlovac - zgrada kazališta Zorin dom
Koprivnica - glazbeni paviljon u gradskom parku
Križevci - zgrada Turističko-Informativnog centra
Kutina - zgrada Gradske uprave
Labin - dimnjak toplane na Pjacalu i šoht
Lepoglava - zgrada Gradske uprave
Makarska - lukobran Metković - gradsko kulturno središte
Novi Vinodolski - kula Turnac
Ogulin - kip golubice
Opuzen
Pula - kružni tok na Šijani
Rijeka - fontane na Jadranskom trgu
Rovinj - fontana na glavnom gradskom trgu
Sinj
Slatina - zgrada Gradske uprave
Slavonski Brod - zgrada Gradske uprave, gimnazije i glazbene škole u Tvrđavi Brod
Split - fontana pored crkve Sv. Frane Šibenik - zgrada HNK
Valpovo - dvorac Prandau-Normann
Varaždin - zgrada HNK i zgrada vodotornja
Varaždinske Toplice - Trg Republike Hrvatske i zgrada Dom 2
Vinkovci - središnji gradski park
Virje - zgrada Općine
Virovitica - dvorac Pejačević i glavna gradska fontana u perivoju kod dvorca
Vukovar - Vodotoranj
Zagreb - Meštrovićev paviljon


Aktualnosti/događanja