clanak False

Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa

24.07.2023.
Svjetski dan borbe protiv hepatitisa obilježava se 28. srpnja, datum  je odabran u čast rođenja profesora Barucha S. Blumberga, američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa je podizanje svijesti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C. Virusni hepatitis je akutna ili kronična zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO, 2020. godine),  u svijetu je oko 325 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B ili C (257 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B, a oko 71 milijun od kroničnog hepatitisa C). Kronični hepatitisi C i B glavni su uzrok nastanka ciroze i karcinoma jetre te najčešći razlog za transplantaciju jetre u Europi.

Komplikacije virusnih hepatitisa B i C godišnje uzrokuju smrt više od 1,1 milijun ljudi u svijetu, što je više od broja smrti uzrokovanih HIV/AIDS-om. O važnosti borbe protiv hepatitisa govori podatak da je Hrvatski sabor 2009. godine usvojio Rezoluciju o borbi protiv virusnih hepatitisa. Prevencija virusnog hepatitisa u Republici Hrvatskoj uključuje edukaciju o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B i A, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, nadzor nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), prevenciju u populaciji korisnika droga (programi smanjenja štete).

Kada govorimo o korisnicima droga, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti svim svojim korisnicima usluga pruža mogućnost testiranja na HCV (brzim testovima iz sline). Također, provodi psihoedukaciju o načinima prijenosa, simptomima i liječenju, potiče na cijepljenje (HBV, HAV), motivira na daljnju obradu i liječenje te pruža kontinuiranu podršku tijekom samog liječenja.

Povodom obiježavanja Svjetskog dana hepatitisa – 28. srpnja, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti održat će DAN OTVORENIH VRATA na lokaciji Službe u Mirogojskoj 11, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati. U navedenom periodu svi zainteresirani mogu BEZ PRETHODNE NAJAVE i ANONIMNO doći na testiranje na HIV i hepatitis C, brzim testovima iz sline, uz mogućnost informativno-savjetodavnog razgovora sa stručnim timom Službe.

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dostupna je i inače za pomoć svim osobama s problemom zlouporabe droga. Odjel za prevenciju ovisnosti, Mirogojska cesta 11, tel: 01/ 383 00 66.


Aktualnosti/događanja