clanak False

40 godina uspješne izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj

23.10.2023.
Stručnim programom, ali i čestitkom Robertu Verigi, prvom djetetu začetom izvantjelesnom oplodnjom u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, prigodno je obilježena 40. godišnjica tog velikog uspjeha kojim se Hrvatska svrstala među prvih sedam zemalja u svijetu u kojoj je rođeno dijete začeto IVF-om.

Čestitajući veliku obljetnicu tog iznimnog medicinskog, tada pionirskog, podviga koji je samo pet godina nakon što je prvi takav postupak proveden u svijetu, djelatnike Klinike za ženske bolesti i porode zagrebačkog Medicinskog fakulteta vinuo u sam vrh svjetske medicine, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović, ujedno i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba,  kazala je: „Hvala vam na svih ovih 40 godina, posebice zato što taj uspjeh i dalje gradite čime Zagreb i Hrvatsku u ovoj sferi medicine, držite konstantno u svjetskome vrhu“ te naglasila: „Utječući na natalitet, reproduktivno zdravlje društva i ljudska prava svih onih parova i žena kojima je potreban postupak medicinski pomognute oplodnje kako bi se ostvarili u roditeljstvu i proširili obitelj, želim vjerovati kako će društveni napredak pratiti medicinski. Reproduktivna prava su ljudska prava i nadam se da će biti dostupna parovima i svim ženama u Hrvatskoj, neovisno o njihovim obiteljskim okolnostima“.

Ističući kako je IVF-om do danas u Hrvatskoj rođeno gotovo četrdeset tisuća zdrave djece, što je značajan doprinos našim urušenim demografskim pokazateljima, o značaju i postignućima reprodukcijske medicine govorio je prof. dr. Velimir Šimunić te se u stručnome dijelu programa posebno osvrnuo na temu Izvantjelesne oplodnje IVF u Hrvatskoj. Prigodnim riječima obratili su se i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr. Stjepan Lakušić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. Željko Krznarić i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr.  Slavko Orešković.  

Obilježavanje je nastavljeno predavanjima Reprodukcijska medicina u RH prof. dr. sc. Dinke Pavičić Baldani  i Napredan IVF - budućnost dr. sc. Nikice Zaninovića.

Aktualnosti/događanja