clanak False

Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane

21.10.2025.
Predstavljeni rezultati istraživanja o prehrani učenika u osnovnim školama
 
Povodom Svjetskog dana hrane, 16. listopada 2025. godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavili su rezultate istraživanja o prehrani učenika u osnovnim školama, koje donosi usporedbu podataka prikupljenih 2019. i 2023. godine.
Istraživanje je provedeno u okviru zajedničkih aktivnosti na promicanju pravilne prehrane te prevenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece, s ciljem unaprjeđenja kvalitete i dostupnosti školske prehrane u cijeloj zemlji.
U istraživanju su sudjelovale osnovne škole iz svih dijelova Hrvatske – 2019. godine uključilo se 73 % matičnih škola, dok ih je 2023. sudjelovalo 59 %. Rezultati su pokazali pomake, ali i brojne izazove u provedbi Nacionalnih smjernica za prehranu u školama.
 
Neki od važnijih nalaza istraživanja uključuju:
  • Organizirana prehrana i dalje nije jednako dostupna u područnim i matičnim školama.
  • Premda je vidljiv napredak u primjeni Nacionalnih smjernica, većina škola još uvijek ne ispunjava preporučene norme za sve skupine hrane.
  • Voće se svakodnevno nudi u 22 % škola, a povrće u 23 %.
  • Sokovi su i dalje često prisutni u školskoj prehrani.
  • Oko 15 % pripremljene hrane ostaje nepojedeno – najčešće povrće, variva, riba i kukuruzni žganci.
  • U većini škola jelovnike sastavljaju školski kuhari, samostalno ili u suradnji s drugim djelatnicima.
  • Svaka četvrta škola navodi potrebu za dodatnom stručnom podrškom u usklađivanju jelovnika s Nacionalnim smjernicama.
  • 37 % škola koristi predložene jelovnike programa Živjeti zdravo, dok ih 51 % to čini djelomično.
Nalazi upućuju na potrebu za dodatnim ulaganjima u školsku infrastrukturu, edukaciju kadra i stručnu podršku, kako bi se smanjile regionalne razlike i osigurala jednako kvalitetna prehrana za svu djecu.
 
U okviru događanja održana je i panel-rasprava pod nazivom „Iskustva iz prakse i pogled u budućnost“, koja je pružila priliku za razmjenu iskustava, osvrt na dosadašnje rezultate te raspravu o daljnjim koracima u unaprjeđenju školske prehrane. U raspravi su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Grada Zagreba te osnovnih škola.
Pomoćnica pročelnice za zdravstvo Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, istaknula je važnost međusektorske suradnje u očuvanju zdravlja djece i mladih. Naglasila je kako prevencija debljine i usvajanje zdravih životnih navika započinju već u najranijoj dobi, zbog čega je povezivanje obrazovnog i zdravstvenog sustava – od vrtića i škola do zdravstvenih ustanova – od presudne važnosti. Posebno je izdvojila niz konkretnih aktivnosti koje Grad Zagreb provodi s ciljem stvaranja školskog okruženja koje potiče zdrav rast i razvoj, uključujući promicanje uravnotežene prehrane i edukaciju svih uključenih dionika.
 
Održano stručno savjetovanje „Zdravo i fino – Holistički pristup zdravlju djece“
 
Istog je dana  u prostoru Tribine Grada Zagreba na Kaptolu 27 održano stručno savjetovanje „Zdravo i fino – Holistički pristup zdravlju djece“, koje su organizirali Savez društava „Naša djeca“ i Društvo „Naša djeca“ Zabok, u okviru projekta Zdravo i fino.
 
Susret je okupio brojne stručnjake iz područja nutricionizma, medicine, kineziologije, obrazovanja i javnog zdravstva, predstavnike gradskih ureda i dječjih vijeća.  Glavni cilj savjetovanja bio je potaknuti otvoreni dijalog o važnosti zdravih prehrambenih i životnih navika djece te naglasiti značaj suradnje između institucija, lokalne zajednice i privatnog sektora u promicanju zdravog odrastanja.
Središnji dio programa činila je panel-rasprava o zdravim navikama djece, u kojoj su svoja iskustva i stručna znanja podijelili:
  • prim. prof. dr. sc. Milivoj Jovančević – o novim trendovima u prehrambenim navikama djece,
  • mag. nutr. Nikola Mesarić (KBC Zagreb) – o važnosti nutritivno uravnoteženih obroka za mentalni i fizički razvoj,
  • Jasna Tucak, univ. mag. sanit .publ. (Grad Zagreb) – o mjerama za prevenciju pretilosti,
  • mag. nutr. Tea Ištvanić Cvetković (Grad Zagreb) – o projektima promicanja zdrave prehrane u vrtićima i školama,
  • dr. sc. Ivan Dujić (Hrvatski školski sportski savez) – o ulozi tjelesne aktivnosti u zdravlju djece,
  • Željka Klemenčić – o razvoju zdravih prehrambenih navika u obitelji.
Voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti, Jasna Tucak, univ. mag. sanit. publ., osvrnula se na niz aktivnosti koje Grad Zagreb provodi u cilju prevencije debljine i poticanja zdravih životnih navika među građanima svih dobnih skupina, s posebnim naglaskom na mjere usmjerene prema djeci i mladima. Istaknula je kako Grad Zagreb kontinuirano razvija i podupire programe i projekte svojih zdravstvenih ustanova, u suradnji s organizacijama civilnog društva, s ciljem podizanja svijesti o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i očuvanja zdravlja.
U okviru brojnih javnozdravstvenih akcija i inicijativa organiziraju se vježbe na otvorenom, biciklijade, edukativna predavanja i radionice koje promiču uravnoteženu prehranu i aktivan način života za sve uzraste.
 

Aktualnosti