clanak False

Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om

Gradski ured za zdravstvo organizirao je Stručni skup pod nazivom „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“.
22.01.2015.


U nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u okviru Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, Gradski ured za zdravstvo u suorganizaciji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje organizirao je Stručni skup za ravnatelje svih osnovnih škola na području grada Zagreba pod nazivom „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“.
 

Ravnatelji osnovnih škola i do sada su bili spremni na suradnju, ali u konačnici ipak nismo bili uspješni svi zajedno. Očito način na koji smo ukazivali na važnost cijepiva nije bio dobar. Zato smo danas ovdje da prezentiramo novi način kampanje osvještavanja važnosti cijepljena protiv HPV-a. Sada je osmišljen novi način prilaženja djeci i roditeljima, na roditeljskim sastancima prikazivat će im se jedan film, koji na vrlo lijepi i jednostavan način opisuje potrebu i opisuje razloge zbog čega je važno da se djevojčice cijepe. – rekla je  pročelnica Ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

U Gradu Zagrebu 2008. godine pokrenuta je jedna od najvećih i najzahtjevnijih javno zdravstvenih akcija prevencija raka vrata maternice edukacijom i cijepljenjem četverovalentnim HPV cjepivom koje štiti od zaraze HPV tipova 6,11,16 i 18.

Programom su obuhvaćeni roditelji i učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola na području Grada Zagreba. Ovu vrlo važnu, javnozdravstvenu značajnu i besplatnu akciju provode liječnici specijalisti školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Zavod za javno zdravstvo radi na čitavom nizu preventivnih programa na temu HPV-a, jedan među njima je ovaj danas sa ravnateljima osnovnih škola. Sramotan je odaziv i nebriga roditelja prema svojoj djeci prema onome što je najvrijednije. Za ne shvatiti je da na temelju nekih senzacionalnih članaka koji se pojavljuju u novinama roditelji odustaju od cijepljenja, a ono je jedino koje može spriječiti tu bolest, odnosno smrtnost od te bolesti.  Zagreb, kada je počeo sa cijepljen prije osam godina imao je odaziv od 20%, danas je to palo na samo 8%, dok Rijeka prednjači sa 50% cijepljenih djevojčica. Ispada da u Zagrebu živi toliko ne educiranih roditelja, koji ne mare za zdravlje svoje djece, što je sramotno. U Hrvatskoj svaki dan od raka vrata maternice oboli jedna žena, a svaki treći dan od tog istog raka umre. Zato molim sve roditelje, sve koji su uključeni u život naše djece, da se ponašaju odgovorno prema njima i njihovom zdravlju
.- rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. (tekst i foto ZNA.hr)


Gradske vijesti - 2015.