clanak False

Iskustva Grada Zagreba

19.04.2017.

 Projekt Creating innovative opportunities for self-employment of unemployed highly educated women in the City of Zagreb (Stvaranje inovativnih mogućnosti za samozapošljavanje nezaposlenih visokoobrazovanih žena u gradu)


Grad Zagreb nositelj je projekta Creating innovative opportunities for self-employment of unemployed highly educated women in the City of Zagreb (Stvaranje inovativnih mogućnosti za samozapošljavanje nezaposlenih visokoobrazovanih žena u gradu Zagrebu).

Projekt je prijavljen i odobren za sufinanciranje u okviru natječaja „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“, programa pretpristupne pomoći – IPA (IV. komponenta Razvoj ljudskih potencijala).

Projekt su razvili stručnjaci Grada Zagreba za EU fondove u suradnji s partnerima s ciljem poticanja samozapošljavanja visokoobrazovanih nezaposlenih žena u području predškolskoga odgoja kroz inovativne mjere, jačanjem motivacije, usvajanjem novih znanja i kompetencija za pokretanje i vođenje vlastitoga posla.

Partneri u projektu su: 

- Dom zdravlja Zagreb zapad – Centar za mentalno zdravlje;
- Razvojna Agencija Zagreb – TPZ;
- Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zagreb;
- Obiteljski centar Grada Zagreba;
- Udruga CESI;
- Udruga Mobbing.
Ukupna vrijednost projekta: 165.000 EUR
Trajanje projekta: 12 mjeseci
Financiranje EU: 83,67 %


Iskustva Grada Zagreba u prijavi i provedbi EU projekata


Posljednjih nekoliko godina Grad Zagreb sustavno radi na podizanju kapaciteta gradskih upravnih tijela za provedbu projekata sufinanciranih iz sredstava Europske unije. Radi toga, osnovan je EU tim Grada Zagreba, a uspostavljena je i ekipirana Služba za europske integracije i fondove Europske unije, te se kontinuirano provode edukacije članova EU tima i djelatnika Službe.
Rezultati aktivnosti podizanja kapaciteta vidljivi su iz broja prijavljenih, odobrenih i uspješno provedenih projekata Grada Zagreba financiranih sredstvima EU.

Grad Zagreb je u razdoblju do 2012. sudjelovao u 22 projekta (projekti koji su do toga razdoblja bili do kraja provedeni, odnosno čija je provedba u tome periodu završila).
Projekti su sufinancirani iz instrumenata pretpristupne pomoći, te programa Europske unije: Cards 2003, Cards 2004, Phare 2006, Phare 2007, IPA, Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Europu (ORF-E), Program Zajednice Health 2008-2013 te Europska inicijativa za demokraciju i ljudska prava.

Ukupna vrijednost ovih projekata, u kojima je Grad Zagreb sudjelovao kao partner/član projektnoga konzorcija, suradnik ili nositelj je oko 4,1 milijun eura, od čega je EU sufinanciranje iznosilo oko 3,5 milijuna eura.
Tematski su projekti u kojima je Grad Zagreb sudjelovao vrlo raznoliki te obuhvaćaju područja kao što su gospodarenje energijom i energetska učinkovitost, izrada novih školskih kurikuluma i oprema laboratorija/praktikuma, povećavanje zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada žena, ranjivih skupina, dugotrajno nezaposlenih osoba, pripadnika nacionalnih manjina i dr., uključivanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, zdravlje, sprečavanje nasilja među djecom i obiteljskog nasilja, poticanje volonterizma i sl. Detaljniji podatci o navedenim projektima nalaze se u priloženoj tablici Pregled provedenih EU projekata Grada Zagreba u razdoblju do 2012.

Tijekom 2012. u provedbi bilo je 27 projekata sufinanciranih iz Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA, Sedmog okvirnog programa za istraživanje i razvoj (FP7), Europe za građane, Europskog socijalnog fonda, Programa za cjeloživotno učenje (LLP), Inteligentne energije u Europi (IEE), Transnacionalnog programa Jugoistočna Europa (SEE), Otvorenog regionalnog fonda za energiju Jugoistočne Europe (ORF-E), Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (CIP-ICT-PSP), programa Interreg IVC, programa Mladi na djelu, programa CIP – Eko-Inovacije, Mehanizma za civilnu zaštitu i drugih programa.
Ukupna vrijednost tih projekata iznosila je oko 64,4 milijuna eura, od čega je EU sufinanciranje iznosilo oko 40,5 milijuna eura.
Tematski projekti obuhvaćaju područja kao što su gospodarenje energijom i energetska učinkovitost, izrada inteligentnih ICT alata, umrežavanje europskih gradova na zajedničkim temama, održiva mobilnost, poboljšanje sustava upravljanja nekretninama, razmjena iskustava u području gospodarenja otpadom, različite mjere iz područja povećavanja zapošljivosti pojedinih skupina društva, mobilnost mladih, kvalitetno starenje, eko inovacije, sustav spašavanja u slučaju nuklearne nesreće i sl.

Osim projekata koji su tijekom 2012. bili u statusu provedbe, u istome razdoblju prijavljeno je ukupno 52 nova projekta na otvorene natječaje u okviru sljedećih fondova i programa Europske unije: Instrument pretpristupne pomoći – IPA, Program prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2007.-2013., Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj (FP7), Europa za građane, Progress, program Europske teritorijalne suradnje MED 2013, Inteligentna energija u Europi (IEE), Transnacionalni program Mediteran, Program za cjeloživotno učenje (LLP), Europska inicijativa za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) i dr. Ukupna predložena vrijednost projekata iznosi oko 36 milijuna eura. Od 52 projekta u 2012. ih je odobreno 11 te je sklopljeno devet ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a za preostala dva odobrena projekta ugovori su sklopljeni u 2013.
Rezultati natječajnih procedura još se očekuju za 28 projekata, no s obzirom na veliki broj podnesenih prijava za očekivati je da će i značajan broj ostalih prijavljenih projekata biti odabran za sufinanciranje.

Grad Zagreb intenzivno provodi i pripreme za korištenje instrumenata Kohezijske politike Europske unije – strukturnih fondova i Kohezijskoga fonda koji će Republici Hrvatskoj biti dostupni po ulasku u članstvo Europske unije. Iz ovih instrumenata moći će se sufinancirati i infrastrukturni projekti što do sada Grad Zagreb, iz pretpristupnih fondova, zbog svoje razvijenosti, nije imao mogućnost.

Grad Zagreb i Zagrebački holding zajedno su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova, Ministarstvu kulture i Ministarstvu turizma prijavili projekte na javne pozive za dobivanje tehničke pomoći za pripremu projekata.

Trenutno se intenzivno radi na revidiranju podataka i popisa prijavljenih projekata te određivanju prioritetnih projekata i njihovoj detaljnoj pripremi kako bi bili u visokom stupnju gotovosti do trenutka otvaranja mogućnosti njihove prijave na otvorene natječaje.