clanak False

Počela je peludna sezona

30.01.2020.
Usprkos zimskim vremenskim uvjetima, počela je ovogodišnja peludna sezona cvatnjom lijeske i johe.

Pelud je najjači prirodni alergen. Mikroskopske je veličine (nevidljiv oku), raznih oblika, veličina i vrlo lagan. Zračnim strujama se može prenijeti na udaljenosti i do nekoliko stotina kilometara od samog izvora.

Najveći dio peludi, oko 90%, ostaje na mjestu otpuštanja. U većim naseljima i gradovima zbog posebnih mikroklimatskih uvjeta, peludna zrnca su najgušća u sloju zraka do 10 m od tla.

Temperatura zraka i oborine, geografska širina, lokalna i globalna cirkulacija zraka, stupanj urbanizacije okoliša i razina onečišćujućih tvari u zraku, definiraju prisutnost i razinu alergenosti peludi u zraku određenog područja.


Više o preporukama za pomoć alergičarima možete pročitati ovdje 





Peludni kalendar Grada Zagreba možete preuzeti ovdje

ARHIVA
Ova stranica upotrebljava kolačiće
Nužni kolačići - omogućuju interakciju s uslugom ili internetskom lokacijom kako biste mogli pristupiti osnovnim značajkama za pružanje te usluge. Odnose se na zatraženu uslugu kao što je, npr. identifikator sesije trenutačnog posjeta.
Funkcionalni kolačići - omogućuju internetskoj stranici pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizaciju, npr. pamćenje jezika na kojem se prikazuje sadržaj stranica toga internetskog mjesta.
Statistički kolačići - omogućuju prikupljanje podataka u agregiranom obliku bez identificiranja samoga korisnika. Služe za praćenje ponašanja korisnika na internetskoj stranici u svrhu istraživanja tržišta i praćenja analitike. Ovi uvidi omogućuju internetskoj stranici poboljšavanje sadržaja i razvijanje boljih značajki koje unaprjeđuju korisnički doživljaj.
Marketinški kolačići - omogućuju prikupljanje informacija o navikama i ponašanju korisnika na internetskom mjestu radi objavljivanja relevantnih oglasa za korisnika usklađenih s njegovim interesima. Također se mogu koristiti i za mjerenje učinkovitosti neke kampanje.
Prihvaćam odabrane
Na ovoj mrežnoj stranci koriste se kolačići. Molimo Vas da pročitate Pravila privatnosti ili ažurirajte postavke kolačića.
Prihvaćam sve
Prihvaćam samo nužne