clanak False

ZAJEDNO KROZ ŽIVOT, srpanj _ mjesec posvećen oboljelima od sarkoma

22.07.2022.
U znak podrške oboljelima od sarkoma te s ciljem podizanja svjesnosti šire javnosti o sarkomu, 
Grad Zagreb će 31.07.2022. godine prigodno osvijetliti Meštrovićev paviljon u žutoj boji.



Sarkom je rak koji se razvija u vezivnom tkivu, kao npr. kosti, hrskavica, mišići, tetive, žile, masti, živci, vlaknasto tkivo oko zglobova. Može se razviti bilo gdje u tijelu, a najčešće se razvija duboko u ekstremitetima. Osobe koje se nalaze u ranom, početnom stadiju nastanka sarkoma uglavnom nemaju nikakve simptome. Sarkom se obično prikaže kao bezbolna izbočina (kvržica) ispod kože, često na rukama ili nogama. Sarkomi koji se razvijaju u abdomenu ili medijastinu nemaju također nikakve simptome sve dok ne narastu veliki. Kako sarkom raste i postaje sve veći, vrši pritisak na susjedne organe, tkiva, živce, mišiće ili žile.

S obzirom na to da su sarkomi relativno rijetki tumori, često se pogrešno dijagnosticiraju. Ponekad se krivo zamjenjuju sa sportskim ozljedama. Kada se dijagnosticiraju, često su već dosta veliki i teško se otklanjaju operacijom, i metastazirali su te mnoge podvrste sarkoma postaju otporne na terapiju.

Oko 1% od ukupnih malignih oboljenja kod odraslih su sarkomi. Između 15-20% od ukupnih dječjih malignih oboljenja su sarkomi. Stotine tisuća pacijenata i njihovih obitelji iz cijelog svijeta se danas bore protiv sarkoma.
 
Mjesec srpanj predstavlja mjesec svjesnosti o sarkomu i osmišljen je kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti i svim ljudima na koje ona utječe.

Sarkomi su agresivni, rijetki tumori koštanog i vezivnog tkiva i mogu nastati bilo gdje u tijelu kod djece, mladih, ali i starijih bolesnika. Uz pojavnost i od 1 na 100.000 ljudi godišnje, za Republiku Hrvatsku znači barem 40 oboljelih, odnosno 40 novih obitelji koje započinju bitku protiv ovih teških bolesti. 

Srpanj je ujedno podsjetnik da se stvori hrvatska udruga oboljelih od sarkoma, koja će biti veliki oslonac oboljelima i njihovim obiteljima. Ovo je i prilika da se potakne ojačavanje centara u Hrvatskoj koji se bave liječenjem oboljelih od sarkoma. U Republici Hrvatskoj je broj onkologa koji se bave liječenjem sarkoma odraslih manji od 10, a broj kirurga i patologa specijaliziranih za sarkome još i manji. 

Izvor teksta: Luka Simetić, internistički onkolog
Multidisciplinarni tim za liječenje sarkoma KBC-a Zagreb
U ime Hrvatskog društva za internističku onkologiju ( HDIO) i Hrvatskog društva medicinskih sestara i tehničara (HDOMST)

Riječi medicinskih sestara


Naslovna fotografija preuzeta ovdje