clanak False

Radovi na Paromlinu napreduju prema planu

24.07.2024.

Radovi na izgradnji gradske knjižnice i društvenog, kulturnog i obrazovnog centra Paromlin, koji su započeli prije tri mjeseca, u punom su jeku. Radi se o trenutno najvećoj gradskoj investiciji.

„Za dvije godine Zagrepčanke i Zagrepčani će dobiti suvremenu, multimedijalnu gradsku knjižnicu i društveni, kulturni i obrazovni centar Paromlin“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Podsjetio je kako se ovaj strateški projekt revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa obećavao desetljećima no tek ova gradska uprava ga provodi u djelo. „Riječ je o najvećem ulaganju u kulturu i najvećem pojedinačnom kapitalnom objektu koji predstavlja ključni korak u oblikovanju novog središta Zagreba.”

Na površini od čak 36,000m² niknut će multifunkcionalni javni prostor. Procijenjena vrijednost projekta je preko 85 milijuna eura. Dio investicije se planira financirati kroz provedbu EU mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja, dok će se preostali dio iznosa osigurati iz gradskog proračuna i kroz zajam Europske investicijske banke.

„Trenutno se izvode radovi zaštite građevinske jame na mjestu gdje će nastati dvoetažna podzemna garaža, a paralelno traju radovi na stabilizaciji i ojačanju zidova postojećih zgrada“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Projekt obuhvaća 3 cjeline: rekonstrukciju postojećih građevina industrijskog kompleksa Paromlina: zgrade transmisije, skladišta brašna i silosa koje predstavljaju kulturno dobro, faksimilnu rekonstrukciju zgrade mlina, te izgradnju nove građevine.

Video se može pogledati OVDJE. 
Video u punoj rezoluciji možete preuzeti OVDJE.

Gradske vijesti