clanak False

Održan Stručni simpozij "Rana dijagnoza, lakša endometrioza"

11.11.2023.
Zagreb, 11.11.2023. - Danas je u KB Sveti Duh održan Stručni simpozij "Rana dijagnoza, lakša endometrioza", u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Udruge žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10, uz podršku Referentnog centra za endometriozu Ministarstva zdravstva, Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), Hrvatskog društva za endometriozu te uz partnerstvo s Kliničkom bolnicom Sveti Duh.

Simpozij je bio usmjeren na educiranje liječnika specijalista ginekologije na primarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite i specijalista anesteziologije na području grada Zagreba kako bi se smanjile godine potrebne da se endometrioza dijagnosticira te kako bi se pružila adekvatna zaštita ženama oboljelim od endometrioze. Istaknuti stručnjaci s područja ginekologije, anesteziologije, abdominalne kirurgije, nutricionizma i fizioterapije sudionicima Simpozija prenijeli su svoja svoja znanja i iskustva iz prakse i tako sudionicima omogućili da steknu nova znanja i vještine.
 
"Ponosna sam istaknuti kako je Grad Zagreb podržao inicijativu Udruge žena oboljelih od endometrioze " Ja sam 1 od 10" i provedbu pilot projekta "Rana dijagnoza, lakša endometrioza" koji dodatno osnažuje nastojanja Grada u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Vjerujem da je ovo tek prvi korak ka zajedničkoj suradnji s udrugom te da zahvaljujući upravo sinergiji svih dionika struke ali i udruge kao predstavnika zajednice oboljelih žena, zajedničkim snagama možemo učiniti više za unapređenje, skrb i brigu spolnog i reproduktivnog zdravlja naših građanki", istaknula je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević otvorivši Stručni simpozij "Rana dijagnoza, lakša endometrioza".

Okupljenima su se prigodno obratili i v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Sveti Duh, doc. Igor Alfirević, predsjednica Udruge žena oboljelih od endometrioze Ja sam 1 od 10, gđa Zorica Martić, predsjednik Hrvatskog društva za endometriozu i Referentnog centra za endometriozu, prof. dr. sc. Mario Ćorić, predstavnica Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Barišić Irena, dr. med. te predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Renata Sabljar - Dračevac, dr. med.