clanak False

Odluka o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru na području Grada Zagreba

27.02.2024.
Ususret svibnju - “mjesecu zaštite od požara” Grad Zagreb poziva građane na dosljedno poduzimanje sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja korova, granja i drugih tvari. Odlukom o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru na području Grada Zagreba propisano je što se smije, a što nikako ne smije spaljivati tokom godine i kako to građani mogu obavljati na siguran način bez ugrožavanja imovine, okoliša i ljudskih života.

U razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna, te u razdobljima kada je na području Grada Zagreba proglašena velika i vrlo velika opasnost od požara na otvorenom prostoru zabranjeno je spaljivanje, paljenje i loženje vatre na svim otvorenim prostorima.

Iznimno, u tom razdoblju, na pisani zahtjev pravne ili fizičke osobe Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba može odobriti loženje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet organiziranja vatrogasnog dežurstva i poduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara. (postupak predaje zahtjeva vidjeti OVDJE).

U razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja pravne i fizičke osobe mogu obavljati loženje vatre na otvorenom prostoru, uz uvjet da o tome neposredno prije namjere loženja obavijeste Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba telefonom na broj 193 kako bi dobili potrebne upute.

Podsjećamo naše sugrađane da je tijekom cijele godine zabranjeno spaljivanje, paljenje i loženje vatre u okolici elektroenergetskih objekata, ispod trasa elektroenergetskih vodova, uz javne ceste i željezničke pravce. Zabranjeno je spaljivanje predmeta od gume, plastike, kože, prerađevina od ulja, maziva i drugih anorganskih tvari koje na bilo koji način mogu utjecati na onečišćenje okoliša.

Također, spaljivanje, paljenje i loženje vatre na otvorenim prostorima zabranjeno je nedjeljom i u dane državnih blagdana, a za nepridržavanje odredbi iz Odluke propisane su novčane kazne u iznosu od 65,00 do 600,00 €.

Odluku možete pogledati OVDJE.

Dokumenti