clanak False

Na Zagreb Connectu ZICER obilježio 30 godina podrške poduzetnicima, a izabrana su i najbolja inovativna tehnološka rješenja

25.10.2024.

U petak, 25. listopada 2024. godine u vodećem hrvatskom startup hubu ZICER-u, održano je jedanaesto izdanje startup konferencije Zagreb Connect koja je okupila high-tech zajednicu kako bi razmjenjivali znanja i diskutirali o najnovijim globalnim trendovima startup svijeta. Ove godine program je bio posebno svečan jer je ZICER obilježio 30. obljetnicu kontinuirane podrške inovativnim tehnološkim poduzetnicima. Na događaju su se okupile alumni tvrtke koje danas izvoze na gotovo sve kontinente, a predstavile su se i nove nade domaće startup scene.

Najnapetiji dio događaja bilo je natjecanje mladih timova i startupova od kojih su pobjedu odnijeli Startup Factory tim DELTAsort i Tech Transfer tim Calirad.

Zagreb Connect je organizirao Zagrebački inovacijski centar - ZICER u partnerstvu s Gradom Zagrebom.

Kroz poticajni govor gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević dao je podršku svima koji su spremni prihvatiti tržišne izazove, preuzeti rizik i razvijati inovativna tehnološka rješenja koja će doprinijeti kvaliteti života ne samo u Zagrebu već i globalno.

„Na samim počecima poslovanja mladim je tvrtkama potrebna sveobuhvatna podrška koja obuhvaća dostupnost primijenjenim znanjima i mentorstvu. Tu je bitna i podrška zajednice koja te razumije, a koja je ovdje u ZICER-u snažna i motivirajuća. Infrastrukturna i financijska podrška također igraju značajnu ulogu na putu do uspjeha. Zato Grad Zagreb osigurava potrebnu podršku, a kontinuirano radimo i na njezinom unapređenju. Ovoj Gradskoj upravi digitalizacija je izuzetno bitna što naši implementirani projekti i pokazuju. Brzim tempom idemo i dalje. Pa tako u ZICER-u već idući mjesec organiziramo hackathon kroz koji nam je cilj, uz pomoć digitalnih rješenja, kulturu učiniti dostupnijom svima. Našem ZICER-u čestitam 30. obljetnicu i veselim se budućim uspjesima startupova koje zajedno podržavamo“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Ove godine obilježavamo 30 godina poticanja tehnološkog i inovativnog poduzetništva u Gradu Zagrebu kojeg operativno provodi ZICER kao pravni sljednik prvog tehnološkog parka kojeg je 1994. godine osnovao Končar“, istaknuo je Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra. Kroz aktivnosti ZICER-a inicirano je niz inovativnih projekata, programa i događaja koji su mijenjali sliku domaćeg startup ekosustava. Od smart city konferencije Zagreb Forum, Plavog ureda - poduzetničkog centra Grada Zagreba, preko inovativnih modela financiranja startupova kao što je konvertibilni zajam, pa do akceleracijskih programa Startup Factory, Tech Transfer i Global Growth, ZICER kontinuirano stvara nove trendove i daje bazu za razvoj startupova koji rastu organski i uspijevaju globalno. Kroz keynote govor osvrnuo se na proteklo razdoblje i predstavio viziju budućih aktivnosti.

Na Zagreb Connectu su održane dvije panel rasprave. Prva, nazvana Uloga investitora i VC fondova u kreiranju startup ekosustava, uključila je vodeće VC fondove i investitore koji su naglasili važnost ulaganja u ljude i timove jer su oni ključni za poslovanje unatoč promjenama tržišta. Druga rasprava, Iz Zagreba do globalnog tržišta, okupila je startup osnivače koji su naglasili vrijednost ZICER-ove podrške u njihovom poslovanju, uključujući edukacije, mentorstvo i mrežu kontakata.

Na događaju su proglašeni pobjednici programa Startup Factory: tim DELTAsort je osvojio 25.000 eura za industrijskog robota za sortiranje, RPK je osvojio 15.000 eura za sustav kontrole vlage u staklenicima, a Source Robotics 10.000 eura za pristupačne edukacijske robote. U Tech Transfer programu tim Calirad je nagrađen za sigurnosni sustav RallyCam, dok je TINFE nagrađen za inovaciju u laboratorijskoj dijagnostici.

Osim toga, Global Growth program pripremio je startupe za međunarodno tržište, a četiri startupa su uspješno prošla ovaj akcelerator, među njima i Operon Design, koji sada posluje na tržištima SAD-a i UK-a. Zagreb Connect podržavaju Grad Zagreb, Vienna Business Agency i drugi sponzori.


Gradske vijesti