clanak False

Konstrukcijska obnova Umjetničkog paviljona u završnoj fazi

09.08.2024.
Radove na konstrukcijskoj obnovi Umjetničkog paviljona koji su u završnoj fazi obišao je ovaj tjedan zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet sa zamjenicom pročelnice Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Nikolinom Radić Štivić, pročelnicom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Lanom Križaj te ravnateljicom Irenom Bekić.

„Rok završetka konstrukcijske obnove predviđen je za kraj listopada ove godine, nakon čega započinju radovi na cjelovitoj obnovi, a zatim će se urediti interijer i započeti pripreme za postav izložbe kojom će se u 2026. godini Umjetnički paviljon svečano otvoriti.”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Korlaet.
 
Projekt obnove Umjetničkog paviljona koji je stradao u potresima uključuje konstrukcijsku i cjelovitu obnovu, uređenje interijera i opremanje do potpune funkcionalnosti, kao i troškove prve izložbe povodom otvorenja Umjetničkog paviljona. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 25 milijuna eura, od čega preko 16 milijuna eura iz EU fondova, a preostali iznos osiguran je iz gradskog i državnog proračuna.
 
„Obnovljeni Paviljon će, uz glavnu izložbenu salu, obuhvatiti i prostor razizemlja koji će se također otvoriti za programe i dnevno okupljanje građana. U tom smislu Zagreb će obnovom Umjetničkog paviljona u centru grada dobiti kulturni prostor koji će omogućiti raznovrsni multimedijski sadržaj, otvorenost prema širokom krugu publike i platformu za stvaranje mreže stručnjaka”, rekao je Korlaet.
 
Umjetnički paviljon je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i najstarija izložbena ustanova u Zagrebu i Hrvatskoj koja je lani obilježila 125 godina djelovanja. Smatra se izvorištem hrvatske moderne umjetnosti te je njegova važnost kulturološki i povijesno izuzetno velika. Uz to, Paviljon je i najreprezentativnija javna zgrada s kojom se susreću putnici koji u Zagreb dođu vlakom.
 
Poslijepotresna konstrukcijska i cjelovita obnova zgrada u vlasništvu Grada Zagreba obuhvatila je ukupno čak 207 objekata svih namjena: škola, bolnica, objekata kulture, gradske uprave, infrastrukturnih objekata, prometnica i drugih objekata. Do sada je dovršeno njih 180 za što je iz Fonda solidarnosti povučeno čak 190 milijuna eura.

Gradske vijesti