clanak False

Konferencija Perspektive starenja u zemljama regije

19.04.2017.

Povodom obilježavanja Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba u suradnji s Udrugom za inicijative u socijalnoj politici, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba organizirao je. 7. studenog, jednodnevnu konferenciju pod nazivom „Perspektive starenja u zemljama regije“.

Grad Zagreb i Republika Hrvatska kao i cijela regija suočava se sa demografskim starenjem stanovništva što za lokalne i regionalne samouprave predstavlja izazov i traži promjenu i prilagodbu sustava socijalne skrbi, mirovinskog i zdravstvenog sustava te kreiranje politika koje će starijim osobama omogućiti dostojanstveno i kvalitetno starenje.

Grad Zagreb, aktivnom socijalnom politikom u kojoj daje prioritet razvoju socijalnih usluga prema starijim sugrađanima, doprinosi neposrednoj društvenoj koristi na način da utječe na kvalitetu života građana, a istovremeno čineći financijsku uštede u sustavima zdravstvene i socijalne skrbi.

Osnivanjem Povjerenstva Grada Zagreba za obilježavanje Europske godine aktivnog starenja i solidarnosti između generacija u 2012. godini, stručnjaci različitih profila doprinijeli su povezivanju različitih područja življenja starijih, a u cilju poticanja zdravog starenja kao i podizanja javne svijesti o načinima rješavanja problema s kojima se stariji suočavaju.

Sigurni smo kako će konferencija doprinijeti regionalnoj suradnji, prvenstveno suradnji na području aktivne politike prema starijim građanima, ali i osvještavanju njihovih potencijala i potreba u javnosti što je i cilj Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Cilj održavanja ove konferencije je potaknuti aktivniju politiku skrbi o starijima osobama, razmijeniti iskustva i razgovarati o potrebi mijenjanja lokalnih politika kako bi starijim građanima omogućili kvalitetan život, sudjelovanje u društvu i aktivno zdravo starenje.

U uvodnom dijelu konferencije plenarna izlaganja održali su:

• prof.dr.sc.Nenad Pokos, Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“, na temu: Starenje stanovništva kao temeljni dugoročni demografski proces u zemljama u regiji
• prim.dr.sc. Spomenka Tomek Roksandić, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar, na temu: Zaštita zdravlja starijih osoba
• prof. emeritus Vlado Puljiz, na temu: Starenje stanovništva i društvena akcija

U drugom dijelu konferencije izlagali su predstavnici Ljubljane, Podgorice, Zagreba i Subotice koji su prezentirali demografsko kretanje svojih gradova, sustav socijalne zaštite i planove za budućnost

Na kraju konferencije doc.dr.sc. Ana Štambuk prezentirala je zaključke konferencije koji će biti poslani svim sudionicima.