clanak False

Katastarski plan

13.06.2023.

Katastarski plan katastra zemljišta skupni je grafički prikaz katastarskih podataka koji obvezno sadrži podatke o:

  • brojevima katastarskih čestica,
  • međama i drugim granicama katastarskih čestica,
  • granicama načina uporabe dijelova katastarskih čestica,
  • zgradama i drugim građevinama,
  • kućnim brojevima zgrada i
  • nazivlju (rudinama, ulicama, trgovima i drugom nazivlju).
Danas se katastarski plan izrađuje i vodi u digitalnom obliku (digitalni katastarski plan), te se ažuriranje promjena vrši na temelju zahtjeva stranke i pravomoćnog rješenja u upravnom postupku donesenog nakon pregleda i potvrđivanja geodetskog elaborata.


Izvod iz katastarskog plana izdaje se u analognom ili digitalnom obliku.
Digitalni katastarski plan (DKP) je nastao prevođenjem analognih katastarskih planova u digitalni oblik, a danas se izrađuje u digitalnom obliku kao proizvod novih katastarskih izmjera.

Izdavanje podataka

Za izdavanje podataka iz dokumentacije državne izmjere i katastra nekretnina i ostvarenje uvida u podatke korisnici podnose zahtjev u kojem navode ime i prezime, OIB i svrhu uporabe.

Zahtjevi se zaprimaju u pisarnici, na svim lokacijama Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove, šalju poštom ili putem e-maila. Standardni obrasci zahtjeva mogu se dohvatiti na ovoj poveznici: zahtjevi


Upravna pristojba za izvadak iz katastarskog plana prema Zakonu o upravnim pristojbama (NN 115/16) te Uredbi o tarifi upravnih pristojbi (NN 156/22) po Tar.br. 1. i 4. ne naplaćuje se.

Sukladno Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN 112/18, 39/22) čl.171. st.2. stvarni troškovi se ne naplaćuju za analogni izvod.


Izvod iz katastarskog plana u digitalnom obliku - DKP

Tehnički opis digitalnog katastarskog plana

  • službeni referentni koordinatni sustav: HTRS96/TM
  • oblik: digitalni 
  • format podataka: vektor / atributni podaci
  • format isporuke: .DWG,.DXF,.SHP, GML


Sukladno Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN 112/18, 39/22) čl.171. st.4. stvarni troškovi se naplaćuju ako se njihovo korištenje ne ostvaruje putem mrežnih usluga ili druge elektroničke točke za pristup podacima

Stvarni troškovi se naplaćuju prema Pravilniku o određivanju visine stvarnih troškova izdavanja i uvjeta korištenja podataka (NN 56/23) a iznose:

Cjenik korištenja podataka za Digitalni katastarski plan:

 
NAZIV PROIZVODA Oblik / Format podatka Jedinica  mjere  Naknada
Digitalni katastarski plan GML katastarska čestica 1,00 EUR + 0,30 EUR/k.č.