clanak False

Javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža "Djeluj sada!"

31.05.2022.
Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb te Međunarodnom udrugom studenata medicine Hrvatska - CroMSIC i ove godine, 15. godinu zaredom, organizira za građanstvo najposjećeniju javnozdravstvenu akciju besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom “Djeluj sada!”. 
 
Svake godine odaziv na preglede broji preko 1.000 Zagrepčana

Aktivnosti projekta „Djeluj sada!“ na današnjoj konferenciji za medije, a koja se održala na SRC Bundek, predstavili su dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra ,,Sestre milosrdnice" i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH, prim. doc. dr. sc. Marija Buljan, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože ,,Zdravi pod suncem", Lidija Kraljičković, dr. med., spec. interne medicine, kardiolog, zamjenica ravnatelja Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju ,,Srčana" i Petar Penava, dipl. oec., ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. 
 
„U sklopu projekta i ove će se godine održati akcija preventivnih pregleda madeža u subotu,04. lipnja 2022. u vremenu od 10.00 do 17.00 sati na SRC Bundek (jugozapadna strana, nasuprot Centra Bundek) kada će građani moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože. 20 liječnika specijalista pregledavat će građane u subotu, 04. lipnja, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice.“, najavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.  „Javnozdravstvene preventivne akcije ovakvog tipa od neizmjerne su važnosti. Posebno sam ponosna na sve što Grad Zagreb čini kako bi podigao razinu svijesti građana te ih potaknuo da vode brigu o svom zdravlju. Organizirana prevencija i rano otkrivanje bolesti nikako ne bi trebali biti nadstandard, nego zdravstvena usluga dostupna svima i uvijek. Stoga posebno ističem nužnost uvođenja ovakvih preventivnih programa ne samo u gradu Zagrebu nego i na nacionalnoj razini. Grad Zagreb kontinuirano radi na unaprjeđenju preventivnih aktivnosti sukladno potrebama zajednice, a u periodu od 2007. godine do danas, projekt je izravno obuhvatilo preko 70.000 korisnika. Također, ponosni smo što je ovaj izniman projekt prepoznat i kao primjer dobre prakse te se akcija po zagrebačkom modelu implementirala i na području grada Splita stoga s ponosom možemo reći da je Grad Zagreb predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma”, naglasila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.  


 
Govoreći o brizi za zdravlje građana u lokalnoj zajednici, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH, naglasila je važnost novih trendova u pojavi melanoma, odnosno javnozdravstvenim aspektima prevencije: „Unatoč velikom zalaganju struke, u Hrvatskoj se i dalje bilježi veliki broj novootkrivenih uznapredovalih oblika melanoma. Veliki broj novo otkrivenih melanoma dodatno potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće, no iznad svega najvažnije je educirati građane o načinima i važnosti prevencije! Akademkinja Šitum je također istaknula kako se iz godine u godinu bilježi veliki porast oboljelih od zloćudnih tumora kože, posebno najzloćudnijeg među njima, a to je melanom te da je Hrvatska prema smrtnosti od melanoma u samom vrhu europskih zemalja, na visokom četvrtom mjestu iza istočnoeuropskih zemalja. Kako je navela: „U trenutku otkrivanja melanoma, samo 53 posto oboljelih u Hrvatskoj ima prvi stadij bolesti, dok ostali bolesnici imaju metastaze.“
 
Doc. dr. sc. Marija Buljan, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože ,,Zdravi pod suncem" osvrnula se na važnost provedbe javnozdravstvenih akcija, a koje za cilj imaju podizanje svjesnosti šire javnosti o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te je posebno naglasila koja su tri ključna polja u borbi protiv zloćudnih tumora kože – poticanje svijesti o rizičnim čimbenicima za razvoj zloćudnih tumora kože, smanjenje pretjeranog izlaganja UV zrakama i stvaranje navike samopregleda. Kako je naglasila, uz preventivne akcije besplatnih pregleda madeža, u kojima se kod građana kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah upućuje na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom, potrebno je kontinuirano i intenzivno raditi na edukaciji građana, s osobitim naglaskom na UV zaštitu u djece i mladih. 

Lidija Kraljičković, dr. med., spec. interne medicine, kardiolog, zamjenica ravnatelja Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju ,,Srčana istaknula je preporuke kojih bi se građani trebali pridržavati za vrijeme velikih vrućina: „Kardiovaskularni i plućni bolesnici naročito su osjetljivi na promjene temperature, promjene tlaka zraka i vlažnosti zraka. Velike vrućine i pojačano znojenje mogu dovesti do dehidracije, smanjenja volumena cirkulirajuće krvi, povećanja viskoziteta krvi, što može dovesti čak do venske tromboze, infarkta srca ili moždanog udara. Stoga građanima preporučujemo pravilnu rehidraciju, zaštitu od vrućine, laganiju prehranu i redovito uzimanje propisane liječničke terapije.“ 
 
Petar Penava, dipl. oec., ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb predstavio je aktivnosti s kojima će Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb sudjelovati u ovogodišnjoj javnozdravstvenoj akciji “Djeluj sada!” na SRC Bundek. Široj javnosti prezentirat će se kako pružiti pomoć i kardiopulmonalnu reanimaciju osobi koja je bez svijesti i koja ne diše te će tako svi zainteresirani građani moći sami naučiti kako pomoći unesrećenoj osobi. Također, u subotu, 04. lipnja, na SRC Bundek, u sklopu javnozdravstvene akcije “Djeluj sada!”, Crveni križ Zagreb će održati preventivna individualna savjetovališta za sve zainteresirane građane o pravilnom ponašanju na otvorenom za vrijeme velikih vrućina, s posebnim osvrtom na odgovorno ponašanje starijih i osoba s kroničnim bolestima.