clanak False

Ceker na Volovčici

21.06.2024.
Na tržnici Volovčica je u subotu, 15. lipnja održana manifestacija „Ceker na Volovčici“,  koju je u okviru Dana kulture na Pešči 2024. organizirao Grad Zagreb u suradnji s Tržnicama Zagreb, Vijećem Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Centrom kulture na Peščenici – KNAP
Na manifestaciji je sudjelovalo dvadesetak proizvođača koji svoju proizvodnju temelje na domaćim sirovinama, a u širokoj paleti prehrambenih proizvoda isticali su se suhomesnati i mliječni proizvodi, bučino ulje, voćni sokovi, sirupi, domaća tjestenina s prepeličjim jajima, ukiseljeno povrće, namazi na bazi povrća, med, pekmezi, džemovi i drugi kvalitetni proizvodi. U ponudi su se mogli naći i kozmetički proizvodi kao i vrlo originalni proizvodi od pčelinjeg voska. U okviru  manifestacije Udruga biofila Hrvatske u suradnji s gastronomskim portalom “Gric gric“ i OPG-om ETIX EKO održala je radionicu „Jestivo cvijeće i mikrobilje“.
Djelatnici Službe za javno zdravstvo u sklopu manifestacije proveli su javnozdravstvenu akciju čiji cilj je bila edukacija posjetitelja o važnost samokontrole krvnog tlaka, pravilne, redovite i raznolike prehrane, tjelesne aktivnosti i usvajanja zdravih stilova života u cilju prevencije hipertenzije i ostalih kardiovaskularnih rizika. Posjetiteljima je mjeren krvni tlak, a osobama koje puše razina ugljičnog monoksida (CO) u izdisaju kako bi osvijestili štetnost navike pušenja.
Centar kulture Peščenica – KNAP je za najmlađe organizirao pripovijedanje priče o zdravoj hrani „Priča prije ručka“ i kreativnu radionicu za roditelje i djecu predškolske dobi. Manifestaciju su pratili ugodni zvuci Oridano gypsy jazz banda uz moderiranje voditeljice Karmele Vukov Colić.