clanak False

Budi mRAK roditelj

12.10.2020.
Udruga studenata medicine CroMSIC , u suradnji s HZJZ-om  i uz podršku Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba provode kampanju Budi mRAK roditelj, usmjerenu na prevenciju i cijepljenje protiv HPV-a, uzročnika 6 vrsta karcinoma!

Budi mRAK roditelj nadogradnja je već postojeće kampanje Budi mRAK koju je podržao i Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo te Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB) Grada Zagreba. Ova kampanja za razliku od prethodne, usmjerena je na roditelje učenika osmih razreda i srednjih škola. U sklopu kampanje budi mRAK roditelj, napravljen je digitalni newsletter.

Digitalni newsletter, koji ima kreativan, edukativan sadržaj i video izjave stručnjaka, dobio je odobrenje od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Roditelji će u par klikova dobiti sve potrebne informacije o HPV-u te o mogućnosti prevencije, cijepljenja.

Škole će, ukoliko tako odluče, isti slati putem e-maila roditeljima kako bi na jednom mjestu saznali sve o HPV-u i cijepljenju protiv njega.  

U suradnji sa zdravstvenim institucijama, školskom medicinom, epidemiolozima i mnogim partnerima i ambasadorima u okviru kampanje radimo na digitalnom zdravstvenom prosvjećivanju, prilagođavajući se trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a ne zanemarujući pritom i druga oboljenja.

Cijepljenje protiv HPV-a je besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda  te do kraja ove godine sukladno odluci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i za sve osobe do 25 godina starosti.

Kako bi podigli razinu osviještenosti i informiranosti javnosti o ovoj bolesti, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izradio je u sklopu svoje službene internetske stranice i Kutak za HPV i druge spolno prenosive bolesti, gdje je omogućeno postavljanje pitanja o spolnom zdravlju online.

Više informacija o cijepljenju protiv HPV-a te popis nadležnih školskih/studentskih ambulanta Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ možete pronaći ovdje

Grad Zagreb je kao mjesto najveće koncentracije mladih iz cijele zemlje prvi  prepoznao potrebu za zdravstvenom edukacijom mladih

Prvi  u Hrvatskoj još 2008. godine započeli smo provedbu programa prevencije raka vrata maternice edukacijom i cijepljenjem protiv HPV-a  (Humanog papiloma virusa).

Podržavali smo osam godina cijepljenje iz sredstava Proračuna Grada do uvrštenja istog u okviru Nacionalnog programa imunizacije 2015. godine. Osnovna aktivnost našeg programa je edukacija roditelja i djece.
 
#budiMRAK #IzbjegniRAK #znanjejeMRAK #ZAŠTITISE #Cromsic